آیا زوج، با داشتن منزل می تواند جهت طلاق همسرش مهریه زنش را قسطی بپردازد؟
پرسش
اگر مردی در دوران عقد( و بدون داشتن دخول) بخواهد همسرش را طلاق دهد و آپارتمانی نیز به نام خودش داشته باشد ، آیا با این توجیه که از آن پس میخواهد خودش در آن زندگی کند میتواند مهر زنش را قسطی بپردازد یا اینکه دولت آپارتمان را در ازای مهریه توقیف میکند؟
پاسخ اجمالی
به طور کلى اگر مرد بخواهد زن خود را طلاق دهد در صورتى که قبل از دخول باشد، باید نصف مهر را بپردازد و اگر دخول   قُبلاً (از جلو و راه طبیعی) یا دُبراً (از پشت و مخرج غائط) و لو به مقدار ختنه گاه واقع شده باشد، هر چند بکارت زائل نشده باشد باید تمام مهر را بدهد.[1]
اما درباره اصل سؤال باید گفت، مهریه؛ دِینی است که بر عهدۀ شوهر است. و خانه­ای که شخص برای زندگی به آن نیاز دارد و همچنین مرکب سوارى[2]، از مستثنیات دِین محسوب می شود. پس چنانچه زوج (جدا از مایحتاج زندگی از جمله منزل) توانایی پرداخت مهریه را به صورت یکجا نداشته باشند می‌تواند آن را به صورت قسطی پرداخت نمایند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [3]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی خانه مورد نیاز، جزء مستثنیات دین می باشد ولی توصیه می شود که با همسر خودش زندگی را ادامه دهد و در مقابله با مشکلات صبور باشد که طلاق از مبغوض ترین حلال در نزد خداوند است که بسیار از آن مذمت شده است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه زوج توانایی پرداخت مهریه بصورت یکجا را نداشته باشند می توانند به صورت قسطی پرداخت نمایند و منزل مسکونی از مستثنیات دین است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در هر صورت؛ مسکن مورد نیاز زندگی در حد شئونات جزء مستثنیات دین است و نمی توان برای دین آن را مصادره کرد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مهریه دین است و خانه ای که شخص برای زندگی به آن نیاز دارد، از مستثنیات دین محسوب می شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. تحریر الوسیلة، ج ‏2، ص 300، م 13؛ مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏2، ص 165؛ برگرفته از نمایه 8482.
[2]. مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌2، ص 299، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب، قم، دوم، 1427 ه‍ ق.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.