آیا کسی که از نظر مالی واجب الحج است ولی در‌‌ حال حاضر امکان ثبت نام و تشرف برایش مهیا نیست، می‌تواند از طرف میت حج بجای آورد؟
پرسش
زنی که به واسطه مهریه‌اش، از نظر مالی واجب الحج است ولی در‌‌ حال حاضر امکان ثبت نام و تشرف برایش مهیا نیست آیا می‌تواند به‌ عنوان نایب از طرف فردی که از دنیا رفته است حج بجای آورد؟
پاسخ اجمالی

1. زنى که مهریه‌اش براى مخارج حج کافى است، و آن‌را از شوهر خود طلبکار است، اگر شوهرش قدرت بر اداى آن ندارد، زن حق مطالبه ندارد و مستطیع نیست؛ و اگر قدرت دارد و مطالبۀ آن براى زن مفسده‌اى ندارد، با فرض این‌که شوهر، نفقه و مخارج زندگى زن را مى‌دهد، لازم است زن مهریه را مطالبه کند و به حج برود؛ و چنانچه براى او مفسده دارد (مثل این‌که ممکن است به نزاع و طلاق منجر شود)، مستطیع نیست.[1]

2. هر چند کسی که برای رفتن به حج مستطیع است، نمی‌تواند نایب شخص دیگر شود، اما‌‌ درباره‌ی فردی که استطاعت مالی دارد ولی امکان ثبت نام و تشرف برایش مهیا نیست، مراجع تقلید می‌گویند:

«اگر غیر از باز بودن راه برای شخص[2] [استطاعت طریقی]، دیگر شرایط استطاعت موجود باشد، اجیر [و نایب] شدن براى دیگرى مانعى ندارد». [3]

[1]. محمودى، محمد رضا، مناسک حج، ص 46، م 62، نشر مشعر، تهران، ویرایش‌جدید، 1429 ه‍ ق.

[2]. یعنی به عنوان مثال چون نوبت فیش حج خودش فرانرسیده در واقع، استطاعت طریقی ندارد ولی می تواند به عنوان نیابت از میتی که نوبت فیش حج اش رسیده، حج بجا آورد.

[3]. مناسک حج ،ص 76، م 112.