کامپیوتری را برای تعمیر آوردند٬ ولی پس از تعمیر، صاحب آن برای گرفتن کامپیوترش برنگشت. آیا استفاده کردن از آن مانعی دارد؟
پرسش
کامپیوتری را برای تعمیر آوردند٬ پدرم آن‌را تعمیر کرد ولی صاحب آن برای گرفتن کامپیوترش دیگر برنگشت. بیش از ۶ ماه است که ما به او زنگ می‌زنیم ولی تلفنش خراب است و دیگر اطلاعی از او نداریم. پدرم آن کامپیوتر را در حال حاضر به من داده است. حکم استفاده کردن از این کامپیوتر چیست؟ آیا استفاده کردن از آن مانعی دارد؟ وظیفه‌ی ما در قبالش چیست؟ البته صاحبش هم مسلمان نیست.
پاسخ اجمالی
این مال، حکم مجهول المالک را دارد، که اگر از پیدا کردن صاحبش مأیوس هستید، با اجازه حاکم شرع مى‌توانید پس از کسر هزینه تعمیر، قیمت آن‌را به فقیر صدقه داده و آن‌را تملک کنید. با این حال برخی از فقها[1] به دلیل غیر مسلمان بودن صاحب مال، استفاده از مال مذکور را تا زمان مراجعه وی، جایز می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر بدانید که از وسیله فوق اعراض کرده‌ و هرگز قصد رجوع ندارد تصرف مانعى ندارد، ولى در صورت شک، حکم مجهول المالک را دارند که اگر از پیدا کردن صاحبش مأیوس هستید پس از کسر هزینه تعمیر از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و براى این کار بنابر احتیاط واجب از حاکم شرع اجازه بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تصرف جایز نیست، باید نگه دارید تا زمانى که از پیدا شدن او مأیوس شوید، آن‌گاه با اجازه حاکم شرع مى‌توانید قیمت آن‌را به فقیر بدهید و تملک کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
فعلاً از آن استفاده نکنید و اگر مؤونه‌ای ندارد، آن‌را در گوشه‌ای قرار دهید و نگهداری کنید، اما در صورتى که از پیدا کردن صاحب آن مأیوس باشید، مى‌توانید آن‌را فروخته، و دست مزد خود را کسر کرده، و بقیّه را به فقرا صدقه دهید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
استفاده از مالی که متعلق به شخص محترم المال باشد بدون اذن او جایز نیست باید آن‌را نگه‌دارید تا صاحبش مراجعه کند، بلی اگر بعد از مدتی از شناخت صاحبش مأیوس باشید می‌توانید آن‌را به فقیر غیر سید از طرف صاحبش صدقه نمایید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
از آن‌جا که صاحبش مسلمان نیست، می‌توانید تا زمان مراجعه وی از کامپیوتر استفاده کنید. لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.