تا الآن نماز نمی‌خواندم و روزه نمی‌گرفتم. آیا اگر بخواهم توبه کنم باید آنها را قضا کنم؟
پرسش
تا الآن نماز نمی‌خواندم و روزه نمی‌گرفتم. اگر بخواهم گناه را ترک کنم آیا باید تمام نماز و روزه ها را جبران کنم؟ آیا در گرفتن روزه این امر که ترک هر روزه عمدا 60 قضا دارد باید رعایت شود؟ در اینصورت که هرروز باید روزه گرفت! آیا خدا من را می‌بخشد؟
پاسخ اجمالی
توبه و شروع به انجام عبادات شرعی، توفیقی است که نصیبتان شده است که باید قدر آن را بدانید و نگذارید شیطان با بزرگ نشان دادن برخی کفاره های عبادات انجام نشده، شما را از راه راست دور کند. ابتدا سعی کنید عبادات شما از این به بعد از بین نرود و در وقت خودش انجام شود و بعد از مدتی، کم کم شروع به انجام عباداتی کنید که از شما قضاء شده است.
مراجع عظام تقلید درباره نماز و روزه قضاء شده می گویند:
باید قضاى نماز و روزه را بجا آورد، و روزه او کفّاره نیز دارد.[1] و اگر توانایی انجام کفّاره را ندارد، وظایفی دیگری به عهده او است که برای آگاهی از آن می توانید به نمایه 1965 (کفارۀ روزه) در همین سایت مراجعه نمایید.
در هر حال ترک گناه و معصیت موضوعی مستقل است که به خودی خود دارای ارزش والایی در نزد پروردگار است.
نمایه‌ی مرتبط: 3192 (توبه از گناه).

[1]. خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 168، س 811، دفتر معظم له، قم، اول، 1424 ه‍ ق؛ آیت الله مکارم شیرازى، ناصر، استفتائات جدید، ج‌2، ص 121، س 309، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب، قم، دوم، 1427 ه‍ ق؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌4، ص 139، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق.