معاشرت با افرادی که مالیات نمی‌دهند چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام، می‌خواستم بدانم حکم معاشرت با افرادی که مالیات نمی‌دهند چیست؟ اگر آنها برای شما خوراکی خریده باشند و استفاده کرده باشیم حکمش چیست؟ آیا می‌توان از اموال آنها با رضایتشان استفاده کرد؟
پاسخ اجمالی
گرچه تخلف از قوانین و مقررات جایز نیست ولى صِرف آن، موجب حرام شدن اموال متخلف نمى‌گردد. پس معاشرت با ایشان اشکالی ندارد و با احتمال تأثیر، لازم است امر به معروف و نهی از منکر انجام شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
گرچه تخلف از قوانین و مقررات جایز نیست ولى صِرف آن موجب حرام شدن اموال آنها نمى‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خوردن آنها برای شما حلال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آری می‌توان از اموال آنان استفاده کرد ولی امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض تخلف از قوانین لازم است امر به معروف شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر یقین ندارید که مال خاصی که از سوی چنین شخصی به شما داده می‌شود، متعلق مالیات یا خمس است، می‌توانید از آن استفاده کنید. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.