اگر مقام امامت برتر از نبوت است، پس چرا نام امام علی(ع) در تشهد و سلام نماز نیست؟!
پرسش
آیا مگر امامت از نبوت برتر نیست؟ پس چطور می‌شود نام مبارک پیامبر اسلام(ص) به عنوان رسول و نبی در تشهد و سلام نماز تذکر داده می‌شود ولی نام مبارک حضرت علی(ع) ذکر نمی‌شود در صورتی که خود پیامبر فرموده ذکر علی عبادت است؟
پاسخ اجمالی
در پاسخ به این پرسش باید گفت:
1. منظور از این‌که امامت بالاتر از نبوت است، مقصود برتری مقام امامت بر مقام نبوت است؛ نه این‌که مقام امام علی(ع) از مقام رسول اکرم(ص) بالاتر باشد؛ زیرا رسول اکرم(ص) اولاً: علاوه بر مقام نبوت از مقام امامت نیز برخوردار بودند.[1] ثانیاً: پیامبر اکرم(ص) دارای امتیازات و برتری‌هایی است که حتی شخصیتی مانند امام علی(ع) هنگامی یکی از علمای یهود از ایشان پرسید آیا تو پیامبر هستی؟ حضرت می‌فرمود: وای بر تو! من نوکری از نوکرهای حضرت محمد(ص) هستم.[2]
2. اگرچه ذکر علی(ع) عبادت است، اما این بدان معنا نیست که هر کجا مثلاً در نماز هم بتوان نام ایشان را بر زبان آورد؛ زیرا ذکر تشهد و دیگر اذکار و افعال در نماز از عبادات توقیفی است؛ یعنی متوقف بر رسیدن دستور از سوی خدا و پیامبر است، و نمی‌توان به دلخواه چیزی بدان افزود.

[1]. ر ک: 19300.
[2]. کلینى، محمد بن یعقوب، کافی، ج 1، ص 89، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.