در کدام منابع حکمت احکام و مخلوقات بیان شده است؟
پرسش
می‌خواهم حکمت همه چیز را بدانم. از زمین و آسمان و ستاره گرفته تا عطسه و دفن شدن با کفن سفید. لطفاً چند کتاب به من معرفی کنید.
پاسخ اجمالی

دانستن همه حکمت ها اساساً دست نیافتنی است؛ زیرا خداوند به خاطر مصالحی بسیاری از مطالب را در اختیار انسان قرارنداده و آنچه بیان شده است نیز بسیار گسترده است که احاطه و علم به همه آن برای همگان میسر نیست بنابراین و با توجه به عمر و فرصت محدود، باید نزدیک ترین راه را برای آگاهی از سودمندترین مطالب انتخاب کرد که مراجعه به کتاب های تفسیر و احادیث معتبر پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) است.

پاسخ تفصیلی

یکی از ویژگی های آدمی حس کنجکاوی و جستجو گری است که بواسطه آن دوست دارد از اسرار هر آنچه که در اطرافش می گذرد آگاه شود. یکی از امور مورد علاقه همگان، آگاهی از حکمت خلقت مخلوقات و احکام و دستورات اسلام است.

چنانچه کاربر محترم نیز اشاره کرده اند همه پدیده های آفرینش، دارای فلسفه و حکمت است و هیچ چیز در این جهان عبث و بیهوده خلق نشده است ، همچنان که تمام دستورات و احکام الهی براساس حکمت و تدبیر پروردگار متعال است. دانستن این اسرار و حکمت ها امری بسیار پسندیده است و قرآن نیز به طور مکرّر آدمی را به تفکّر در خلقت آسمانها و زمین و سایر موجودات و نشانه هایی که در آنها است دعوت می کند.

امّا با توجه به آیه شریفه "وَ ما أُوتیتُمْ مِنَ الْعِلْمِ إِلاَّ قَلیلاً "[1] یعنی: جز اندکی از دانش به شما داده نشد، و این با توجه به محدودیت ها و نواقص انسان ها کاملا طبیعی است. و از طرفی عمر آدمی و فرصت او برای تحصیل علم و بدست آوردن حکمت های همه مخلوقات و همه احکام ، کافی نیست.

البته باید توجه داشت که خداوند حکمت خلقت بسیاری از مخلوقات و تشریع بسیاری از احکام را بیان نفرموده است.

امیرمؤمنان(ع) در این باره فرموده اند: خداوند از بیان چیزهایی ساکت ماند و بیان نکرد، و این کار از روی فراموشی نبوده، شما نیز ( هر جا که خدا ساکت مانده) خود را به مشقت نیاندازید.[2] اما در این موارد شایسته است و در بعضی موارد لازم است که انسان به دنبال کسب آگاهی از حکمت های خلقت و احکام آن باشد. و هر آنچه را که برای حفظ دین و ایمان و انجام وظایف و تکالیفش سودمند است تحقیق و کنکاش کند و اگر حکمت چیزی را فهمید، خدا را سپاسگذار باشد، و اگر نفهمید، آن را غیر حکیمانه نداند.

با توجه به آنچه گفته شد بعضی از منابع علوم اسلامی را که با مراجعه به آن ها می توان به حکمت های بسیاری از پدیده ها پی برد معرفی می کنیم:

1.قران کریم همراه با رجوع به تفاسیر و ترجمه های مربوط به آن .

2. روایات همراه با شروحی که پیرامون آن ها نوشته شده است.

3. مطالعه دقیق دعاها، مخصوصاً کتابهایی مانند صحیفه سجّادیه.

4. کتاب علل الشرایع ، صدوق.

5. در بخش فلسفه احکام همین سایت می توانید به حکمت بسیاری از احکام آگاهی یابید.

[1] اسراء، 85.

[2] صبحی صالح ، نهج البلاغه ، قصار 105 ، ص 487: انّ الله .....سکت لکم عن اشیاء و لم یدعها نسیاناً فلاتَتَکَلَّفُوهَا.