شخصی که روزه استیجاری گرفته است، اگر بعد از ظهر روزه خودش را بشکند، آیا معصیت کرده و کفاره به گردنش است؟
پرسش
شخصی که روزه استیجاری گرفته است اگر بعد از ظهر روزه خودش را بشکند، آیا معصیت کرده است؟ و آیا کفاره به گردنش می‌آید؟
پاسخ اجمالی
در این‌باره فتاوای مراجع تقلید متفاوت است که برخی از فقها به احتیاط واجب جایز نمی‌دانند و برخی دیگر گفته‌اند بهتر این است که مکلّف روزه استیجاری را بعد از ظهر باطل نکند. در ضمائم به برخی از این فتاوا اشاره می­شود:
ضمائم
امام خمینی: اگر قضاى روزه ماه رمضان شخص دیگرى را گرفته باشد، احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[1]
آیت الله خامنه‌ای: کفاره بر او (اجیر) واجب نیست.[2] و باید همان روزی را که بعد از ظهر افطار کرده، دوباره قضا نماید.
آیت الله سیستانی: اگر قضاى روزه میّتى را گرفته باشد بهتر است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[3]
آیت الله مکارم شیرازی: قبل از ظهر می‌توان آن را ابطال کرد، ولی بعد از ظهر اشکال دارد.[4]
آیت الله وحید خراسانی: اگر قضاى روزۀ میّتى را گرفته باشد، احتیاط مستحب این است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.[5]

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 946، م 1701، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. حسینی خامنه‌ای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 168، سؤال 809، دفتر معظم له، قم، چاپ اول، 1424ق.
[3]. توضیح المسائل (محشّی)، ج 1، ص 946.
[4]. سایت معظم له به آدرس: http://makarem.ir/Question/ViewQuestion.aspx?lid=0# ، سؤال 3 و 5.
[5]. خراسانى، حسین وحید، توضیح المسائل، ص 327، م 1709، انتشارات مدرسه امام باقر(علیه السلام)، قم، چاپ نهم، 1428ق.