کد سایت fa28262 کد بایگانی 33953 نمایه سپردن انجام نذر به دیگری و عدم عمل به آن
طبقه بندی موضوعی عهد، نذر و سوگند
خلاصه پرسش
نذری کردم و مبلغ آن را به کسی دادم که به مصرف مورد نذر برساند، ولی او انجام نداد. آیا چیزی بر عهده من است؟
پرسش
مبلغی را نذر کردم و برای عمل به نذر، مبلغ آن را به کسی که مطمئن بودم انجام می‌دهد دادم، ولی او انجام نداده و من نیز به او دسترسی ندارم. آیا نذر هنوز بر عهده من است یا به عهده اوست؟
پاسخ اجمالی
1. عمل به نذری که با صیغه شرعی و با رعایت سایر شرایط آن منعقد شده است، بر عهده خود شما است  و اگر اطمینان دارید که دیگری نذرتان را از جانب شما انجام نداده‌ است، همچنان بر عهده خودتان باقی خواهد ماند ولی او نیز در قبال شما ضامن مبلغی است که به او پرداخته‌اید.
 2. اگر شک دارید که کار را انجام داده‌‌ است یا نه، و آن فرد هم انسان مورد اعتمادی باشد، می توانید بنا را بر این بگذارید که نذرتان را انجام داده است یا خواهد داد و شما در این زمینه تکلیفی نخواهید داشت.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر صیغه شرعی نذر را خوانده باشید، نذر به عهده شما است و کسی که مبلغ را گرفته و به آنچه گفته‌اید عمل نکرده است ضامن آن مبلغ است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید خودتان به نذر عمل کنید ولی می توانید پولتان را از طرف مطالبه نمایید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. عمل به نذری که با صیغه شرعی و با رعایت سایر شرایط آن منعقد شده است، بر عهده خود شما است  و اگر مطمئن هستید دیگری از جانب شما انجام نداده‌ است، همچنان به عهده شما باقی است ولی وی در قبال شما ضامن مبلغی است که پرداخته‌اید.
 2. اگر شک دارید که کار را انجام داده‌‌ است یا نه، و آن فرد هم انسان مورد اعتمادی باشد، می توانید بنا را بر این بگذارید که کار را انجام داده است یا خواهد داد و شما در این زمینه تکلیفی نخواهید داشت.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.