نماز خواندن با کلاه‌گیسی که از موی طبیعی ساخته شده و معلوم نیست آن موها از کافر است یا مسلمان، چه حکمی دارد؟
پرسش
برخی مؤسّسات ترمیم مو که نماینده مؤسسات موی مشهور دنیا در ایران هستند، بانک موی خود را به صورت یک‌جا از مؤسّسات خارجی دریافت می‌کنند. این موها از کشورهایی؛ مانند کره، هند و پرتغال تأمین می‌شوند و مشخص نیست صاحب مو کافر، اهل کتاب و یا مسلمان است. آیا نماز خواندن با این موها اشکال دارد یا نه؟
پاسخ اجمالی
 در بدن و لباس نمازگزار نباید عین نجس وجود داشته باشد. و در فرض سؤال، اگر کلاهگیس از موی طبیعی کافر(غیر اهل کتاب) تهیه شده باشد و موها نیز به گونهای کاشته نشده باشد که قابلیت رشد داشته و به عبارتی جزء بدن فرد درآمده باشد، نماز خواندن با آن باطل است، مگر اینکه ضرورتی پیش آید؛ مثل اینکه کلاهگیس به سر چسبیده و جدا کردن آن مشقت داشته باشد و از طرفی هم وقت کافی برای خواندن نماز نیز نباشد.
ولی اگر نمازگزار نسبت به این موضوع شک دارد، و نمیداند کلاهگیس از موی مسلمان تهیه شده یا کافر؟ بیشتر مراجع نمازش را صحیح میدانند، ولی برخی[1] مراجع در این موضوع احتیاط نموده و نماز با چنین کلاهگیسی را صحیح نمیدانند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر یقین ندارید که از کافر غیر کتابی است، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
با علم اجمالى به بودن موى کافر غیر کتابى در میان آنها حکم به طهارت اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بعد از تطهیر استفاده از آن مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
[در فرض سؤال] مو پاک است و نماز هم با آن صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورت ضرورت، مشکل شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مانعی ندارد.

[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.