آیا ابتدا باید جسم آفریده شود تا به دنبال آن روحی برای آن جسم ایجاد شود و یا آنکه خلقت روح قبل از خلقت جسم بوده است؟
پرسش
آیا برای خلق شدن روح باید اول جسم خلق شود؟ و یا همه‌ی ارواح انسان‌ها تا آخر دنیا خلق شده است؟ خداوند بعد از ساختن جسم حضرت آدم(ع)، در او روح دمید و انسان خلق شد، آیا این دلیل بر تقدم خلقت جسم بر روح نمی‌باشد؟ با توجه به این‌که در روایات آمده است که حدود دو هزار سال قبل از خلقت حضرت آدم(ع)، ارواح ائمه اطهار خلق شده بود و جسم ایشان هنوز خلق نشده بود.
پاسخ اجمالی
هر موجودی دارای مراحل و مراتب متعدد است؛ نفس و روح انسان نیز چنین است؛ برخی از مراحل وجود نفس مربوط به وجود پیشین، یعنی قبل از وجود مادی است و بعضی از آنها مربوط به وجود بعد از دنیا است؛ چنان‌که انسان در همین دنیا نیز دارای مراحل و مراتبی از وجود است. بنابراین تقدم خلقت روح بر جسم مادی در مراحل قبل از طبیعت منافات با تأخر آن از جسم در مرحله‌ی طبیعت ندارد.
برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: پاسخ 33954(حدوث جسمانی نفس و آیات و روایات)