پدرم درباره مصرف یک سوم از اموالش وصیتی داشت و مادرم می‌گوید من وصی پدر هستم، آیا من می‌توانم سهم خود را از ثلث مطالبه کرده و با تشخیص خود صرف امور خیر کنم؟
پرسش
پدرم یک سوم از اجاره دریافتی از یک ملک را برای مصرف در کارهای خیر، ثلث خود قرار داده است. حال مادرم می‌گوید من وصی پدر هستم و ورثه توافق دارند. من به عنوان تنها پسر میت، بعضی از مخارجی که مادرم صرف امور خیر می‌کند را صلاح نمی‌دانم (آنرا امر خیر نمی‌دانم) آیا می‌توانم سهم خود را از ثلث مطالبه کنم و با تشخیص خود صرف امور خیر کنم؟
پاسخ اجمالی
اگر پدر شما وصیت کرده است و مادر شما را وصی قرار داده است، شما حق دخالت ندارید. ولی می‌توانید در این زمینه ایشان را راهنمایی نمایید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر متوفى وصى و ناظر دارد، باید طبق نظر آنها عمل شود و در صورتى که اشتباه مى‌کنند مى‌توانید آنها را راهنمایى کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال شما نمی‌توانید این کار را انجام دهید و ثلث مال میت باید مطابق نظر وصی و آنچه در وصیت نامه ذکر شده است خرج شود ولی توجه داشته باشید که در این زمینه می‌توانید ایشان را راهنمایی نمایید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه میت فردی را به عنوان وصی قرار داده است باید با نظارت وصی مبلغ مذکور در مورد وصیت مصرف شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر پدر شما وصیت کرده است و مادر شما را وصی قرار داده است، شما حق دخالت ندارید. از طرف دیگر بعد از وصیت میت، وارثین حقی نسبت به ثلث مالی که مورد وصیت است, ندارند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.