کد سایت fa31296 کد بایگانی 37988 نمایه خرید ملک با قیمت پایین و فروش آن با قیمتی بالاتر
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش
خلاصه پرسش
اگر مشاور املاکی، برای ملک فردی، مشتری پیدا کند و خودش آن را بیشتر از آنچه به مالک گفته فروخته و اضافه را برای خود بردارد؛آیا اشکال شرعی دارد؟
پرسش
اگر مشاور املاکی ملک مشتری را بدون اجازه مالک به قیمت بالا قیمت بگذارد و فردی برای خرید پیدا شود، سپس آن مشاور، ملک را از صاحب اصلیش زیر قیمت گفته شده بخرد و بعد آن را خودش به مشتری بفروشد و ما به تفاوت را برای خودش بگیرد این کار چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، معامله‌ای که توسط مشاورِ املاک انجام شده است، صحیح است، ولی اگر در حق مالک اجحاف شده باشد، وی می‌تواند معامله را فسخ کند و خانه را پس بگیرد. برخی از مراجع[1] نیز به صرف نارضایتی مالک حق فسخ را برای وی قائلند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، گرچه معامله مذکور مانعى ندارد ولى اگر به قیمت عادلانه در زمان معامله از مالک خریدارى نشود و مالک نیز اطلاع نداشته باشد، پس از فهمیدن مى‌تواند معامله را فسخ نماید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی‌که کاری بر خلاف مقررات و قوانین شرع و قوانین جاری مملکت و مصالح کشور نکند اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر وکیل در فروش باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورت رضایت صاحب ملک بر عمل مشاور املاک، مانع ندارد.

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.