کد سایت fa31315 کد بایگانی 38016 نمایه موارد جواز خروج از مسجد در زمان اعتکاف
طبقه بندی موضوعی اعتکاف
خلاصه پرسش
آیا جایز است در زمان اعتکاف، برای دادن امتحان، از مسجد خارج شد؟
پرسش
آیا می‌شود در زمان اعتکاف، برای دادن امتحان دانشگاه، از مسجد خارج شد؟
پاسخ اجمالی
1. معتکف مى‌تواند براى امور ضرورى شرعى و عرفى و عقلى از مسجد خارج شود ولى اگر به قدرى طول دهد که عرفاً دیگر به او معتکف نگویند، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعى و عرفى و عقلى با خود مکلف است. البته برخی از مراجع[1] در مورد مذکور خروج از مسجد را جایز ندانسته‌اند.
2و3.  در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه، اشکال ندارد؛ ولى باید زود برگردد و خروج او به مقدارى نباشد که صورت اعتکاف بهم بخورد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. معتکف مى‌تواند براى امور ضرورى شرعى و عرفى و عقلى از مسجد خارج شود ولى اگر به قدرى طول دهد که صورت اعتکاف محو شود، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعى و عرفى و عقلى با خود مکلف است.
2و3. با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه اشکال ندارد؛ ولى نباید خروج او به مقدارى باشد که صورت اعتکاف بهم بخورد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. برای یک یا دو ساعت اشکالی ندارد.
2و3. رفتن به بیرون مسجد برای غسل مستحبی معتبر [مانند غسل جمعه]، و نماز جمعه اشکال ندارد ولی باید زود برگردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بیرون رفتن معتکف از مسجد برای امتحان از نظر عرف نیاز مبرمی است که غالباً چنین است جایز است به مقداری که  نیاز مذکور انجام گردد بیرون رود. مگر اینکه ماندنش بیرون مسجد به مقداری باشد که صورت اعتکاف محو گردد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه عرفاً ضرورت محسوب شود به قدر ضرورت مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. جایز نیست.
2و3. خروج برای حضور در نماز جمعه مانعی ندارد و خروج جهت غسل مستحبی در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله، اشکالی ندارد.   لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله العظمی صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.