اقتدا کردن به امام جماعتی که ریش خود را تراشیده چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام. اقتدا کردن به امام جماعتی که ریش خود را تراشیده چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
طبق نظر مشهور فقها، تراشیدن ریش (بنابر احتیاط واجب) جایز نبوده و بر اساس همین نظر، فرد ریش‌تراش فاقد شرط عدالت - برای امامت جماعت – می‌باشد؛ پس در نماز جماعت اقتدا به شخصی که ریش خود را می‌تراشد صحیح نبوده و یا دست کم مخالف احتیاط خواهد بود.
البته برخی از فقها[1] چنین کاری را حرام نشمرده و در نماز جماعت، اقتدا به چنین فردی را باطل نمی‌دانند، البته اگر ملتزم به دیگر احکام شرع بوده و تراشیدن ریش او نیز برای مخالفت با احکام اسلامی نباشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تراشیدن ریش بنا بر احتیاط حرام است و احوط این است که احکام و آثار فسق بر آن مترتّب می‏شود و اقتدا به چنین شخصی جایز نیست.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نمی تواند اقتدا کند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
چنانچه در انجام این کار معذور نباشد، اقتدای به وی اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه ریش تراش باشد اقتداء به او صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط در ترک آن است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تراشیدن ریش خلاف سنت اسلامی است اما حرام نیست. اگر احتمال می‌دهید ایشان از روی اجتهاد یا تقلید چنین کاری را جایز می‌داند، این کار نمی‌تواند نشانه عدم التزام وی به امور شرعی باشد و از این جهت خدشه‌ای در عدالت وی ایجاد نمی‌شود و مانع اقتدا نیست؛ البته بهتر است فردی که امام جماعت می‌شود از اموری مانند تراشیدن ریش پرهیز کند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست؛ گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج ‌5، ص 13، س 17، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق.