سال خمسی چیست و چگونه باید خمس مال را حساب نمود؟
پرسش
با سلام؛ من و همسرم حدود 11 ماه است که ازدواج کردیم و قرار گذاشتیم سال خمسی خود را در سال‌‌گرد ازدواجمان قرار دهیم، اما به دلیل مشکلات مالی درآمد ما صرف قسط‌‌های بانکی میشود و خوراک روزانه ما را خانواده من و همسرم پشتیبانی میکنند. ما چگونه میتوانیم خمس خود را محاسبه کنیم. حتی مواد مربوط به یخچال و فریزر را هم آنها برایمان تهیه میکنند با این اوصاف، در محاسبه‌ی خمس چگونه باید عمل کرد؟
پاسخ اجمالی

هر شخصی(زن یا مرد) که دارای حقوق و درآمد است، باید تاریخ اولین درآمدی که کسب می‌کند را به عنوان سال خمسی خود قرار دهد، و اگر شخصی بعد از چند سال که درآمد مستقل دارد سال خمسی نداشت، باید هر چه زودتر به دفتر مرجع خود یا نمایندگان مراجع که معمولا در هر شهر امام جمعه یا علمای دیگر این مسئولیت را بر عهده دارند مراجعه کرده و برای این چند سال با آنان به اصطلاح "مصالحه" نماید.

شایان ذکر است، که داشتن سال خمسی و محاسبه خمس، لزوما به معنای این نیست که حتما انسان باید خمسی جهت پرداخت هم داشته باشد، بلکه اصل در سال خمسی محاسبه آن است، چه بسا بعد از محاسبه، وجهی برای پرداخت خمس بر ذمّه انسان باقی نماند، ولی باید هر سال محاسبه مالی داشت، اگر چه به لحاظ قسط و بدهی و یا خرج شدن تمام درآمد سال در همان سال خمسی، بر شخص؛ چیزی برای پرداخت واجب نمی‌شود.