آیا می توان خمس را به غیر از مرجع تقلید داد؟
پرسش
آیا می توانید بگویید که کدام مرجع از نظر کم و کیف، نظری مشابه در باب خمس دارند؟ یعنی می توان خمس را به جای یکی به دیگری داد؟
پاسخ اجمالی
همانطور که می دانید بر طبق نظر بعضی از مراجع محترم پرداخت خمس به غیر مرجع تقلید باید طبق ضابطه ای باشد که نظرات ایشان در ذیل می آید:

اگر انسان بخواهد سهم امام علیه السلام را به مجتهدى که از او تقلید نمى‏کند بدهد در صورتى به او اذن داده مى‏شود که بداند آن مجتهد و مجتهدى که از او تقلید مى‏کند، سهم امام علیه السلام را به یک طور مصرف مى‏کنند.

(خوئى)، (تبریزى): بنا بر احتیاط واجب باید از مجتهدى که تقلید مى‏کند اجازه بگیرد.

(بهجت):اگر سهم امام علیه السلام را از نظر کمیّت و کیفیّت به یک نحو مصرف مى‏کنند(جایز است).

(مکارم): اگر کسى بخواهد سهم امام علیه السلام را به مجتهدى که از او تقلید نمى‏کند بدهد در صورتى مجاز است که بداند آن مجتهد و مجتهدى که از او تقلید مى‏کند سهم امام را یک طور مصرف مى‏کنند.

(زنجانى): ولى اگر انسان بخواهد سهم امام علیه السلام را به مجتهدى که از او تقلید نمى‏کند بدهد، در صورتى به او اذن داده مى‏شود که بداند آن مجتهد، سهم امام علیه السلام را در مصرفى صرف مى‏کند که مجتهدى که از او تقلید مى‏کند جایز مى‏داند.

البته نظر مرحوم آیت الله فاضل با دیگر مراجع محترم فرق دارد :

(فاضل): در شرایط فعلى، هر دوى آن (سهم امام و سادات) را فقط به مرجع تقلید خود بدهد یا با اجازه مستقیم از دفتر ایشان مصرف نماید.[1]

اما تشخیص اینکه کدام مراجع از این نظر شبیه هم عمل می کنند، به عهده مکلف است، البته دفاتر مراجع محترم می تواند شما را راهنمایی کنند.

[1] امام خمینی،توضیح المسائل (المحشى)، ج‏2، ص: 59.