آیا تخلف از قوانین و مقررات در کشورهای غیر اسلامی اشکال دارد؟
پرسش
1. من در کشور نروژ زندگی می‌کنم و از ترس این که بیشتر مالیات پرداخت نکنم پنهانی کار می‌کنم آیا آن کار جایز است؟ ٢. کسانی که در خارج پناهنده می‌شوند، دولت همه خرج و مخارج را به آن فرد مورد نظر داده و دستور می‌دهد که شما اجازه کار کردن را ندارید، اما با آن پولی که دولت پرداخت می‌کند زندگی خیلی مشکل است، حال با وجود اینکه دولت، ما را از کار کردن منع می‌کند، آیا کار کردن در این صورت جائز است یا خیر ؟ لطفاً ما را راهنمایی بفرماید چون این مسأله در خارج خیلی مهم است.
پاسخ اجمالی
به طور کلی، تخلف از قوانینی که موجب حفظ نظم در جامعه است جایز نیست و مسلمانانی که در کشورهای بیگانه زندگی می‌کند لازم است به قوانین آنها ( اگر مستلزم خلاف شرع نباشد) احترام بگذارند، تا موجب وهن اسلام نشود. البته برخی از فقها[1] می‌گویند، بر فرض سؤال، اگر فرد دچار عسر و حرج می‌شود، اشتغال به کار مذکور جایز است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به هر حال اگر در این زمینه قوانین و مقرراتی که برای نظم جامعه است وضع شده باشد باید بر طبق آن عمل شود و تخلف از آن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در فرض کار کردن نمی‌توانید حقوقی که به شما می‌دهند بگیرید مگر اینکه به آنها خبر دهید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، کار کردن مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی مسلمانان شیعی که در کشورهای بیگانه زندگی می‌کند لازم است به قوانین آنها اگر مستلزم خلاف شرع نباشد احترام بگذارد تا موجب وهن شیعه نشود بلی چنانچه کار خاصی باشد که تخلف معلوم نشود و موجب وهن مسلمین نشود اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. رعایت قوانین و مقررات الزامی است.
2. عمل بر خلاف قوانین و مقررات جایز نیست. و چنانچه کار کردن ضرورت دارد به مقدار ضرورت مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
لازم است از قوانین این کشور تا جایی که مخالفت با احکام اسلامی ندارد، تبعیت کنید؛ البته اگر در صورت کار نکردن دچار عسر و حرج می شوید؛ مثلاً با مشکل مالی شدید که عادتا قابل تحمل نیست مواجه می‌شوید، کار کردن در حد رفع مشکل، مانعی ندارد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام نوری همدانی، مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.