حکم خونی که در تخم مرغ دیده می‌شود چیست؟
پرسش
تخم مرغی که در آن لکه‌ای خون مانند دیده می‌شود، آیا خوردن آن حرام است؟ در صورتی که چند تخم مرغ در کاسه باشد و تخم مرغ آخری خون داشته باشد، آیا با بهم ‌زدن آنها به نحوی که خون محو شود، پاک و قابل خوردن است؟
پاسخ اجمالی
1. نظر مراجع تقلید، درباره‌ی خونى که در تخم مرغ دیده می‌شود، مختلف است:
الف. عده‌ای از مراجع بنابر احتیاط واجب، آن را نجس دانسته و می‌گویند باید از خوردن آن اجتناب کرد.[1]
ب. برخی دیگر خون مذکور را پاک شمرده، ولى خوردن آن را بنا بر احتیاط واجب جایز نمی‌دانند.[2]
ج. بعضی نیز اجتناب از آن را بنا بر احتیاط، مستحب می‌دانند.[3] [4]
2. با توجه به آنچه در شماره‌ی یک بیان شد، اگر با وجود خون مذکور، تخم مرغ را به هم بزنیم، طوری که خونی دیده نشود، بیشتر فقها باز هم می‌گویند باید از خوردن آن اجتناب نمود، اما حضرات آیات امام خمینی، سیستانی و فاضل لنکرانی، خوردن آن را جایز شمرده اند.[5]
3. بنابر نظر همه‌ی مراجع تقلید، چنانچه خون مذکور در تخم مرغ برداشته شود، طوری که به قسمتهای دیگر سرایت نکند، استفاده از آنچه باقی مانده اشکال ندارد.[6]

[1]. آیات عظام خوئى، گلپایگانى، اراکى، تبریزى، صافى، زنجانى، مکارم شیرازی، بهجت، نوری همدانی.
[2]. آیات عظام امام خمینی و خامنه‌ای.
[3]. آیات عظام سیستانی و فاضل لنکرانی.
[4]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 73، م 98، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[5]. همان؛ شایان ذکر است، با توجه به احتیاطی بودن نظر مراجعی که خوردن تخم مرغ مذکور را اجازه نمی‌دهند، می‌توان در این مسئله به مراجعی رجوع کرد که خوردن آن را مجاز دانسته‌اند.
[6]. از طریق تماس تلفنی با دفاتر مراجع.