کد سایت fa41231 کد بایگانی 50451 نمایه تأمین هزینه‌ی ازدواج فرزند یا رفتن به حج
طبقه بندی موضوعی شرایط استطاعت
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
شخصی با این که دو فرزندش ازدواج نکرده‌اند به حج رفته است، آیا این رویکرد درستی است؟
پرسش
شخصی با این که دو فرزندش ازدواج نکرده‌اند به مکه رفته است، آیا با این حال سفر حج بر چنین فردی واجب است؟ البته فرزندان هنوز قصد ازدواج ندارند؟
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه سفر زیارت خانه خدا، به دو گونه‌ی واجب و مستحب می‌باشد، پاسخ در دو قسمت ارائه می‌گردد:
1. حج واجب (حج تمتع):
یک از شرایط حج واجب، استطاعت و توانایی مالی برای سفر حج است،[1] حال اگر شخصی بخواهد هزینه‌ی ازدواج فرزندش را بدهد، با سه شرط حج بر او واجب نخواهد بود:
الف: وقت ازدواج فرزند رسیده و وی نیاز به ازدواج داشته باشد.
ب: در عرف و منطقه‌ای باشد که هزینه ازدواج فرزند، بر عهده‌ی پدر او است.[2]
ج: با تأمین هزینه ازدواج فرزند، توانایی رفتن به سفر حج در وی باقی نماند.
2. عمره مستحبی (عمره‌ی مفرده)
با توجه به استحباب عمره‌ی مفرده، مسلماً تأمین هزینه‌ی ازدواج فرزندان اولویت خواهد داشت.[3]
البته، نباید از آثار و برکات این سفر معنوی غافل بود و به هر بهانه‌ای خود را از آن محروم ساخت؛ که جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌  6217 (صرف هزینه حج و عمره در کارهای خیر) و 13084 ( استطاعت حج با قرض گرفتن) مراجعه نمایید.
در هر حال، در فرض سؤال که فرزندان شخص مذکور هنوز قصد ازدواج ندارند، رفتن پدر به سفر زیارتی حج ( واجب یا مستحب)، اشکالی ندارد.

[1]. محمودی، محمد رضا‌، مناسک حج (محشّی)، ص 32، نشر مشعر‌، تهران، 1429ق.
[2]. خمینى موسوى، سید روح اللّٰه،  مناسک حج‌، ص 27‌؛ مکارم شیرازى، ناصر، مناسک جامع حج،  محقق و مصحح: علیان نژاد دامغانى، ابو القاسم، ‌ص 46، ناشر: انتشارات مدرسة الإمام علی بن أبی طالب علیه السلام، چاپ اول،‌ قم، ‌1426 ه‍ ق.‌
[3]. تبریزی، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 371‌، چاپ اول،‌ قم- ایران،‌ در صورتى که فرزند فقیر باشد، نفقۀ او بر پدر واجب است.