آیا پرداخت بدهی در لحظه غروب اشکال دارد؟
پرسش
آیا پرداخت بدهی، قرض و یا وام در لحظه غروب یا بعد از آن اشکال دارد؟ فردی به من گفته بود این امور نباید در آن لحظات صورت گیرد!
پاسخ اجمالی

دین عبارت است از مال کلى ثابت در ذمه شخصى براى دیگرى و سبب آن یا قرض گرفتن است یا امور اختیاریه دیگر مانند مبیع قرار دادن دین در معامله سلم یا ثمن قرار دادن آن در معامله نسیه یا اجرت در اجاره یا صداق در نکاح یا عوض در طلاق خلع و غیر اینها و یا امور قهریه مانند موارد ضمانتها و نفقه زوجه دائمه و نظیر اینها که اداء آنها واجب است.

و لذا هرگاه موعد پرداخت آن رسیده باشد بر شخص واجب است بدهی خود را پرداخت نماید[1].

در خصوص سؤال مذکور از دفاتر مراجع استفتاء به عمل آمد که پاسخ های زیر دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

اشکالی ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

اصلا اشکالى ندارد و این نقل قول صحت ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

اشکالی ندارد.

[1] . مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏2، ص: 93.