یک پزشک چگونه می‌تواند در ترویج معارف اسلامی خدمت کند؟
پرسش
رشته پزشکی چه قابلیت‌هایی برای رسیدن به اهداف اسلام در مبارزه با ظالم، دفاع از مظلوم و به اهتزاز درآوردن پرچم اسلام در جهان دارد و چگونه می‌توان در این رشته به این اهداف دست پیدا نمود؟
پاسخ اجمالی
هر فردی در هر موقعیت و منصبی که باشد می‌تواند برای نشر معارف دینی و پیشبرد اهدافش سهیم باشد. زمینه‌ها و موارد متعددی برای خدمت به اسلام از کانال رشته پزشکی متصور است که البته ممکن است برخی از آنها با دیگر رشته‌ها و مشاغل، مشترک باشد:
1. خدمت‌رسانی به نیازمندان: یکی از دستورات و اهداف تعالیم اسلام، رسیدگی به مستمندان و دستگیری از آنان است. این مهم در آیات متعددی از قرآن و با بیان‌های مختلف، مورد تأکید قرار گرفته است و در روایات و احادیث معصومین نیز توجه خاصی به آن شده است. یک مؤمن و مسلمان در لباس یک پزشک، می‌تواند با تخصیص دادن بخشی از وقت خود، برای رفع مشکلات نیازمندان و فقرا و درمان آنها، در تحقق این هدف مقدس اسلامی، سهیم باشد.
2. کاستن وابستگی به اجانب: یکی از مشکلات جوامع اسلامی، وابستگی آنها به دولت‌ها و مجامع غیر اسلامی در زمینه‌های مختلف است. این وابستگی مشکلات و محدودیت‌هایی برای این جوامع ایجاد کرده است. از این‌رو؛ این نیاز مبرم دیده می‌شود که جوامع اسلامی، به سمت خودکفایی و قطع وابستگی به دیگران حرکت کند. یکی از این موارد، وابستگی پزشکی و دارویی است که یک پزشک متعهد می‌تواند با تلاش و نو‌آوری خود، در کاستن این وابستگی گام بردارد. قطع یا کاستن وابستگی به دیگران خصوصاً کشورهای اسلام‌ستیز، می‌تواند به تحقق اهداف اسلام در زمینه‌های مختلف، حتی در بُعد سیاسی و اقتصادی کمک کند.
3. تقویت ایمان: از این جهت که علم پزشکی با اسرار خلقت بدن انسان سر و کار دارد، هم توجه خود شخص به این نعمت‌های الهی ایمان خود را تقویت کند و با آشنا ساختن دیگران با آن‌، به تقویت عقیده و ایمانشان کمک کند.
4. ترویج فرهنگ اسلامی: از جمله افرادی که در موقعیت شغلی خود، تماس مستقیم با مردم دارند، پزشکان هستند. پزشکان مسلمان می‌توانند این موقعیت را به فرصت تبدیل کرده و با استفاده از روش‌های گوناگون و مبتکرانه، در تبلیغ و ترویج فرهنگی دینی و تعالیم اسلامی، اقدام کنند و مردم را به سمت دین جذب کنند؛ همان‌طور که ادیان دیگر از این طریق بهره می‌برند.
5. دفع شبهات: از جمله پرسش‌ها و شبهه‌هایی که در رابطه با قرآن و روایات مطرح می‌شود، برخی – مانند مراحل خلقت انسان، فرایند مرگ، برخی توصیه‌های طبی پیامبر(ص) و امامان(ع) و ... - با دانش پزشکی در ارتباط است که  برای بررسی آنها به تحقیقات پزشکی نیاز است و در این موارد، اندیشمندان دینی آن را به پزشکان متعهد ارجاع می‌دهند. از این‌رو؛ یک صاحب نظر در زمینه پزشکی می‌تواند با تحقیقات و پژوهش‌های علمی خود، در بررسی پرسش‌های طبی ناظر به منابع اسلامی، کمک شایانی کند.
با تمام مواردی که گفته شد، هر مسلمان متعهد – چه پزشک و چه دیگر متخصصان - در ارتباط با شناخت دین نباید خود را به حیطه تخصصی خود محدود کرده بلکه با مراجعه به اندیشوران دینی باید سطح آگاهی‌های مذهبی خود را بالا ببرند.