اگر کودکی، پدرش را از دست دهد و از طرف دولت برای او حقوقی تعیین گردد، اختیار مصرف این حقوق، با چه کسی است؟
پرسش
جوانی در افغانستان توسط طالبان به شهادت رسید و حقوق وی از طرف دولت افغانستان پرداخت میگردد. پسران وی به سن بلوغ نرسیده‌اند. غیر از فرزندان، پدر و همسر شهید، ورثه او هستند. پدر می‌خواهد حقوق پرداختی نزد او باشد تا تلف نشود و همسر شهید می‌خواهد تا این حقوق نزد وی باشد. به لحاظ شرعی تکلیف چیست؟ در حالی‌که هر کدام خود را امین می‌دانند.
پاسخ اجمالی

1. از نظر شرعی، حقوق مذکور ارث محسوب نمیشود و پرداخت و تقسیم آن، تابع مقررات مربوطه همان کشور است.
2. در صورتیکه در این زمینه قانون ساکت بود و حقوق مذکور تنها متعلق به فرزندان باشد، ولیّ شرعی آنها(پدر بزرگ پدری) اختیار حقوق را داشته و لازم است در مصرف آن، مصلحت فرزندان را لحاظ کند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
ملاک در اینگونه امور، قانون و مقرّرات مربوطه مىباشد و باید طبق آن عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حقوق فرزندان نابالغ به دست ولی شرعی (جد پدری) آنها است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
از نظر شرعی، حقوق مذکور ارث محسوب نمیشود و مالکیت و نحوه نگهداری آن تابع قانون است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بطور کلی، ولایت فرزندان صغیر با پدر بزرگ پدری آنها است و در فرض مذکور دولت به هر کدام از ورثه شهید که حقوق میدهد باید رعایت شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید ببینید دولت کدام را انتخاب میکند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال؛ پدر مقتول قیم فرزندان وی میباشد تا به سن بلوغ برسند و در صورت اختلاف باید به حاکم شرع مراجعه شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.