آیا در صورت عدم خروج ارز از کشور باز هم اجرای سیستم های گلدکوئیستی در ایران اشکال دارد؟
پرسش
با توجه به اینکه بنده پرسش و پاسخ های مربوط به گلدکوئیست را مطالعه کردم ، می خواستم بدانم که اولا اگر درآمدهای یک شرکت گلدکوئیستی در کشور خودمان سرمایه گذاری شود، باز هم ایراد دارد و ثانیا اگر شرکتی در قالب راه اندازی یک شهر مجازی که در آن همه کارها از جمله بانکداری ، خرید و فروش و... همه الکترونیکی باشد فعالیت کند و برای ورود و ثبت نام در این شهر مبلغی را دریافت کند که این مبلغ به همان روش گلدکوئیستی به شاخه های معرف(شاخه های بالاتر) برسد، حکم چیست؟؟ لازم به ذکر است که درآمدهای این شرکت در کشور خودمان سرمایه گذاری می شود و کسی اجباری برای جذب نیروی جدید ندارد.
پاسخ اجمالی

سیستم هایی همانند گلدکوئیست و دیگر شرکت های مشابه مشکلات فراوانی چه از نظر شرعی، فقهی و اقتصادی دارند که یکی از این اشکالات خروج ارز از کشور است و اگر در چنین شرکت هایی به نحوی از خروج ارز جلوگیری شود تنها یکی از مشکلات آنها حل شده است اما اشکالات دیگر این شرکتها نظیر أکل مال به باطل، نداشتن  شروط متعاقدین و... باقی است.

راه اندازی شهر مجازی الکترونیکی اگر به منظور اغواء افراد و گرفتن پول زیادی از آنها به امید اینکه با تکمیل زیر شاخه های خود به در آمدهای هنگفتی برسند، باشد و در این سیستم در نهایت عده ای محروم از درآمد فرض گردند...، اکل مال به باطل است و قطعا اشکالات شرکت های هرمی را دارا می باشد.

پاسخ تفصیلی

سیستم هایی همانند گلدکوئیست، گلدماین و دیگر شرکت های موجود که به صورت نتورک مارکتینگ ( Network Marketing ) اقدام به فروش محصولات خود با جذب افراد به عنوان مشتری و بازاریاب می کنند. مشکلات فراوانی از قبیل غیر واقعی بودن قیمت محصول خود نسبت به قیمت بازار (هر چند تحت عنوان کلکسیونری بودن از آن نام می برند و تعداد محدودی از محصولات خود را تولید می کنند، اما مطابق با واقع نبوده و ارزش چندانی ندارد)، عدم دسترسی به محصولات، عدم دسترسی به شرکت و فروشنده در صورت تخلف، عدم پاسخ گو بودن نظام قضایی کشور در صورت عدم اجرای تعهدات این شرکت ها، عدم امکان تکمیل شدن شاخه های پائین تر (که در نتیجه افراد رده های آخر نخواهند توانست نفرات مورد نیاز را یافته و شبکه معرفی نمایند و قطعاً متضرر خواهند شد.) و...... بنا بر این اگر در چنین شرکت هایی به نحوی واقعاً از خروج ارز جلوگیری شود تنها بخشی از مشکلات آنها حل شده است اما اشکالات دیگر این شرکتها نظیر أکل مال به باطل، نداشتن  شروط متعاقدین و... باقی است.

اما راه اندازی شهر مجازی الکترونیکی اگر به منظور استفاده از تکنولوژی جدید برای تسریع در بر آورده کردن نیازهای مردم باشد که در ازاء آن حق الزحمه ای هم دریافت شود قطعا اشکالی ندارد اما اگر در تحت این پوشش هدف اغواء افراد و گرفتن پول زیادی از آنها به امید اینکه با تکمیل زیر شاخه های خود به در آمدهای هنگفتی برسند باشد و در این سیستم در نهایت عده ای محروم از درآمد فرض گردند...، اکل مال به باطل است و قطعاً اشکال شرکت های هرمی را در پی خواهد داشت.

جهت آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. نمایه: بازاریابی شبکه ای و شرکت های هرمی از دیدگاه اسلام، سؤال شماره 447 (سایت: 480).

2. نمایه:   شرکت در فعالیت های گلدکوئیستی، سؤال شماره 3295 (سایت: 3574).