در صورتی که چند نفر به زنا کردن مردی شهادت داده و پس از اجرای حکم از شهادت خود برگردند دیه فرد معدوم بر عهده کیست؟
پرسش
چهار نفر در یک مجلس به زنا کردن مردى شهادت مى‏دهند. حاکم ‏دستور رجم او را صادر مى‏کند، یکى از آن چهار نفر شاهد، در سنگسار زانى شرکت مى‏کند و سه نفر دیگر شرکت نمى‏کنند، پس از بازگشت از سنگسار کردن، آن مرد شاهد قبل از آن که زانى بمیرد از شهادت خود باز مى‏گردد و سه نفر دیگر بعد از مرگ زانى از شهادتشان بر مى‏گردند. دیه این مرد بر کیست؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما به دفاتر مراجع ارسال گردید و تا این لحظه پاسخ های زیر دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

باید دیه کامله در میان چهار نفر تقسیم شود و به صاحبان خون داده شود.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

این موضوع باید در محضر حاکم شرع رسیدگى شود زیرا ما از تفاصیل موضوع اطلاعى نداریم و نمی توان به این کلیت حکم کرد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

در فرض مذکور اگر رجوع چهار نفر از شهادت به عذر اشتباه و غلط باشد ظاهراً حکم وجوب دیه بر چهار نفر است و اگر به عمد باشد ولی دم مرحوم می تواند یک نفر تا هر چهار نفر را به تفصیلی که در مورد اجماع چهار نفر بر قتل واحد است، قصاص نماید.