بعد از ظهور شرایطی وجود می‌آید که مردم گناه نمی‌کنند. آیا این عدالت است که آنان مجازات نشده و دوزخ و عذاب منحصر به مردم زمان غیبت باشد؟!
پرسش
انسان‌هایی که پس از ظهور امام زمان(ع) به دنیا می‌آیند خیلی کم گناه می‌کنند یا گناهی ندارند. پس آیا این عدالت است که انسان‌هایی قبل از ظهور امام زمان به خاطر شرایط حاکم بر آن زمان مرتکب گناهانی شوند و در روز قیامت عذاب بکشند؟!
پاسخ اجمالی
اولاً: این‌گونه نیست که مردم بعد از ظهور گناه نکنند؛ چرا که انسان گذشته، امروز و آینده از نظر اختیار و اراده و خواهش‌های نفسانی تفاوتی با هم ندارد. آنچه جامعه بعد از ظهور را از جوامع دیگر ممتاز می‌کند، این است که جو غالب جامعه در زمان حکومت امام مهدی(ع) دینداری است.
ثانیاً: پاداش و مجازات خداوند به افراد، به تناسب موقعیت‌های زمانی و مکانی آنان تغییر می‌یابد: «لا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلاَّ ما آتاها»؛ خداوند هیچ کس را جز به مقدار توانایى که به او داده تکلیف نمى‏کند.
بر این اساس اگر فردی بعد از ظهور و روشن شدن کامل حقایق گناه کوچکی مرتکب شود، شاید مجازات او از مجازات فردی که در زمان غیبت، گناه بزرگی را مرتکب شده بیشتر باشد.