خمس و زکات قرض شخصی که شخص ثالثی ضمانت وی را می کند. بر عهده کیست؟
پرسش
مردى هزار درهم قرض دارد و هزار درهم، هم نقد دارد. شخصى ضمانت او را مى‏کند و یک سال از آن مى‏گذرد، زکات هزار درهم به عهده ضامن است یا بدهکار؟
پاسخ اجمالی

سؤال مذکور از دفاتر مراجع استفتاء شد و پاسخ های دریافتی به شرح ذیل می باشد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

در زمان ما زکات بر طلا ونقره نیست چنانچه منظور خمس است خمس بر صاحب مال است نه بر بدهکار.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

زکات بر عهده صاحب هزار درهم است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

چنانچه مقصود پول رایج برخی کشورها در عصر حاضر است متعلق زکات نیست و چنانچه از مؤونه زیاد آمده باشد پس از سال متعلق خمس می باشد که آن هم بر عهده مالک است.