آیا رجوع شهود از شهادت یا ثبوت دروغگویی آنان، موجب سقوط قصاص می شود؟
پرسش
در فرض رجوع شهود از شهادت یا ثبوت دروغگویی شهود پس از صدور حکم و قبل از اجرای آن، آیا قصاص ساقط می شود یا این که قصاصی ثابت نشده که ساقط شود؟
پاسخ اجمالی
این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
پاسخ تفصیلی

یکى از راه‏هاى اثبات قتل، شهادت شهود است. اگر دو مرد عاقل، بالغ و عادل بر قتل عمد شهادت دهند، قتل عمد ثابت مى‏شود و قصاص امکان‏پذیر خواهد بود.[1]

اگر شهود، در حضور قاضی بعد از حکم او (طبق شهادت آنان) از شهادت خود برگردند، قصاص ساقط می شود.[2]

همچنین اگر بعد از حکم قاضی معلوم شود  که شهود دروغگو بوده اند و دروغ گفته اند قصاص ساقط می شود یا بهتر بگوئیم اصلاً قصاص ثابت نمی گردد[3]؛ زیرا یکی از شرایط شخص شهادت دهنده این است که عادل باشد و دروغ با عدالت منافات دارد.

[1]. امام خمینى، تحریر الوسیله، ج 2،ص 441؛ خوئى، سیدابوالقاسم، مبانى تکملة المنهاج، ج 2، ص ‏96، مؤسسه احیاء آثار امام خویی؛ نجفى، محمد حسن،جواهر الکلام، ج 42، ص 209، بیروت، دار احیاء التراث العربی.

[2]. مروارید، علی اصغر، الموسوعة فقهیه، القضاء و الشهادات، ج 4، ص 14، چاپ بیروت سال 1421 قمری.

[3]. امام خمینى، تحریرالوسیله، ج 2،ص441؛ خوئى، سید ابوالقاسم، مبانى تکملة المنهاج،  2، ص‏96، مؤسسه احیاء آثار امام خویی؛ نجفى، محمد حسن،جواهر الکلام، ج 42، ص 209، بیروت، دار احیاء التراث العربی.