اگر شکوفه‌های بهار نارنجی که درختشان در ملکیت افراد هست را از سطح خیابان و پیاده‌رو جمع‌آوری کنیم، اشکالی دارد؟
پرسش
چندین بار به جمع آوری شکوفه‌های بهار نارنج از درختان سطح خیابان و پیاده‌روها اقدام نمودم؛ در صورتی که خانه‌های اطراف، مالک آن باشند. حکم چیست؟ آیا نیاز به جبران و پرداخت مبلغ آن است؟
پاسخ اجمالی
اگر آن درختان صاحبی داشته باشند، لازم است ضمن مراجعه به ایشان، رضایت آنها جلب گردد، مگر اینکه قراینی باشد که صاحبان درختان از آنها اعراض کرده‌اند؛ مانند درختان توتی که در بسیارى از مناطق وجود دارد.
ولی اگر به صاحبان درختان دسترسی نیست، می‌توان به نیت آنها به فقرا صدقه داد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
لازم است ضمن مراجعه به صاحبان آن رضایت آنها جلب گردد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
استفاده از میوه‌هایى که در عرف و عادت محل، براى همه مباح شده، مانند توت در بسیارى از مناطق، اشکالى ندارد، ولى غیر آن متعلق به صاحبان آن است، و اگر ملک بیت المال باشد متعلق به دولت است. و برای جبران در صورت امکان معادل حق او را به دستش برسانند، یا به شکلی با هم مصالحه کنند، و اگر این کار ممکن نیست توسط شخص ثالث، یا بوسیله حواله بانکی، یا توسط پست برایش ارسال نمایند. و چنانچه به او دسترسی ندارند به نیتش به فقرا صدقه دهند. و بیت المال را نیز به دولت برگردانند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مادامی که صاحبان آن اعراض نکرده باشند تصرف در آن بدون رضایت مالکین جائز نیست و در فرض تصرف، باید رضایت مالکین جلب شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر از آنها اعراض کرده‌اند اشکال ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.