آیا آیه‌ای از قرآن وجود دارد که با استناد به آن بتوانیم رفتارهای تروریستی را محکوم کنیم؟
پرسش
آیا از دیدگاه قرآن کریم تروریست محکوم است؟
پاسخ اجمالی
اسلام براى جان، مال و آبروى انسان‌ها حرمت قایل است. این امر حکایت از آن دارد که نمی‌توان با حرکات تروریستى، جان، مال و آبروى انسان‌ها را به خطر انداخت، براى نمونه، بر اساس آیات شریفه «وَ لا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتی‏ حَرَّمَ اللهُ إِلاَّ بِالْحَق»[1] (و انسانى را که خداوند محترم شمرده، به قتل نرسانید! مگر بحق [و از روى استحقاق])، و «وَ قاتِلُوا فی‏ سَبیلِ اللهِ الَّذینَ یُقاتِلُونَکُمْ وَ لا تَعْتَدُوا إِنَّ اللهَ لا یُحِبُّ الْمُعْتَدینَ»[2] (و در راه خدا، با کسانى که با شما می‌جنگند، نبرد کنید! و از حدّ تجاوز نکنید، که خدا تعدّی‌کنندگان را دوست نمی‌دارد)، جان تمام انسان‌ها و حتی غیر مسلمانان دارای احترام بوده و تنها در موارد محدودی چون دفاع مشروع، قصاص و ...، می‌توان جان انسانی را ستاند و حتی در این موارد نیز نباید از حد و حدود الهی و راه‌های متعارف خارج شد.
همچنین نباید غافل شد که در قرآن کریم، براى «مفسدان در زمین» و «محاربان»، که جان و مال دیگران را در معرض خطر قرار داده و رعب و وحشت را بر مردم بی‌گناه تحمیل می‌کنند، مجازات‌های سنگینی در نظر گرفته شده است[3] که همین امر نشان از آن دارد که اسلام همواره درصدد پرهیز از خشونت و تروریسم بوده است.
در همین راستا در آیه شریفه‌ای می‌خوانیم:
«هر کس، انسانى را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روى زمین بکُشد، چنان است که گویى همه انسان‌ها را کشته و هر کس، انسانى را از مرگ رهایى بخشد، چنان است که گویى همه مردم را زنده کرده است».[4]
در این آیه، تنها کشتن دو دسته از انسان‌ها جایز شمرده شده است: قتل نفس در مقابل نفس و کشتن افرادی که فساد بزرگی را در زمین ایجاد می‌کنند. روشن است که از نگاه اسلام، قتل کسى که مرتکب این دو عمل نشده، قتلى ناروا است و در حکم قتل جمیع افراد جامعه است. این آیه می‌تواند به خوبى نشان دهد که برخى عملیات‌هاى تروریستى، که به نام اسلام و قرآن صورت می‌پذیرد، مشروعیت ندارد و ناشى از برداشت انحرافى از آیات قرآن کریم است.
بنابراین، خشونت فراتر از آنچه در دین الهی آمده، روا نیست و به سادگى نمی‌توان جان و مال افراد را در معرض نابودى قرار داد.

[1]. انعام، 151.
[2]. بقره، 190.
[3]. مائده، 33.
[4]. مائده، 32.