آیا هر کس اهداف خود و کارهایی که می‌خواهد انجام دهد، را به کسی بگوید، آن کار به سرانجام نمی‌رسد؟
پرسش
من حدیثی شنیدم که مرا به شک انداخته قریب به مضمون: «هر کس اهداف خود را به کسی بگوید به سرانجام نمی‌رسد» آیا این درست است؟ آیا همیشه باید برای انجام کارها پنهان‌کاری کرد و اگر بگوییم به سرانجام نمی‌رسد؟
پاسخ اجمالی
همیشه این‌گونه نیست که هر کس اهداف کار و برنامه‌های خود را به دیگران بگوید لزوماً با شکست روبه‌رو شود؛ چرا که یکى از ابزارهاى موفقیت و پشتوانه‌هاى محکم براى نیل به اهداف، استفاده از تجربه، علم، اندیشه و توانمندى دیگران است. هم‌فکرى و بهره‌گیرى از توانمندى و تجارب دیگران، باعث کاهش خطا در برنامه‌های زندگی و تسریع در رسیدن به هدف می‌شود. افرادى که در کارهاى مهم با صلاح‌اندیشى و مشورت دیگران اقدام می‌کنند، کمتر گرفتار لغزش می‌شوند و کارهاى آنان بیشتر قرین موفقیت، سلامتى و بالندگى است. امام على(ع) می‌فرماید: «هرکس با خردمندان مشورت کند، با انوار خردهاى آنان، روشنى یابد و به راه درست و رستگارى نایل گردد».[1]
اما در برخی موارد، اعلام عمومی و آشکار کردن یک طرح و ایده، قبل از آن‌که پایه‌های آن استحکام کافی را به‌دست آورده باشد، آسیبی برای آن طرح خواهد بود؛ چنان‌که در روایتی از امام صادق(ع) می‌خوانیم: «آشکار کردن چیزى قبل از آن‌که محکم و قطعى گردد باعث تباهى آن است».[2]

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏72، ص 105، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.
[2]. «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: إِظْهَارُ الشَّیْ‏ءِ قَبْلَ‏ أَنْ یُسْتَحْکَمَ مَفْسَدَةٌ لَهُ»؛ برقی، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏2، ص  603، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.