آیا با پایان عمر مفید یک آپارتمان و رضایت اکثریت مالکان، می‌توان بدون رضایت اقلیّت ساکنان اقدام به تخریب و یا بازسازی کلّی نمود؟ ب. آیا سهم هر یک از مالکان در هزینه بازسازی باید به میزان متراژ واحد آنها باشد؟
پرسش
از آنجا که هر ساختمان، عمر مفیدی داشته و در صورت اتمام عمر آن، نیاز به بازسازی دارد، الف. آیا تصمیم اکثریت مالکین، نسبت به تعیین کارشناس برای مشخص شدن پایان عمر ساختمان و اقدام به تخریب آن، نافذ و لازم الإجرا است یا خیر؟ ب. آیا واجب است سهم هر یک از مالکین در هزینه بازسازی به میزان مساحت تملک شده باشد یا باید به مقدار مساوی باشد؟
پاسخ اجمالی
1. اقدام به تخریب ساختمان، باید با رضایت همه مالکان باشد و در صورت اختلاف مى‌توان از طریق مراجع قانونى اقدام کرد.
2. در حالت عادی هر مالک باید به نسبت سهمی که قبلاً از ساختمان داشته، جهت بازسازی پرداخت کند و به همان نسبت هم در ساختمان جدید سهیم خواهد بود، مگر اینکه به شکلی دیگر توافق کنند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. باید با رضایت همه مالکان باشد و در صورت اختلاف مى‌توان از طریق قانونى اقدام کرد.
2. در حالت عادی هر شخص نسبت به سهم خود باید پرداخت نماید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که کارشناس آگاه و متدین تأیید کند برای ساختمان خطرناک است می‌توان آن‌را تخریب و تجدید بنا کرد و افراد باید به نسبت تملکی که در آن ساختمان دارند هزینه بپردازند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
تصرفات مذکور باید با اذن و رضایت جمیع ملاک باشد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.