کد سایت fa49860 کد بایگانی 61332 نمایه درخواست حج در دعاهای ماه مبارک رمضان
طبقه بندی موضوعی گوناگون|بیشتر بدانیم
اصطلاحات رمضان
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی|زمان‌ها
خلاصه پرسش
در دعای روزانه ماه رمضان، توفیق حج را در هر سال آرزو می‌کنیم. آیا امروزه که چنین چیزی ممکن نیست، خواندن این دعا وجهی دارد؟!
پرسش
با عرض سلام؛ در دعای روزانه ماه رمضان، توفیق حج را در هر سال آرزو می‌کنیم. با توجه به این‌که حداقل در زمان ما این¬کار برای مسلمانان دنیا امکان پذیر نیست؛ چرا خداوند به چیزی که می‌دانیم محال است، امر فرمودند؟ آیا این مایه دلسردی نمی‌شود؟ شاید دعاهای دیگر نیز قرار نیست آن‌طور که ما دعا می‌کنیم مستجاب شود؟! و آیا صرفاً به جهت این‌که باید دید کلی داشته باشیم، به این صورت دعا می‌کنیم؟
پاسخ اجمالی
استجابت دعای مذکور محال ذاتی یا عقلی نیست؛ بنابر این هرچند بر حسب شرایط عادی و با توجه به وجود بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان در دنیا و گنجایش محدود مشاعر مقدس، امروزه برای مسلمانان - بویژه برای افرادی که در مناطقی غیر از سرزمین وحی سکونت دارند - عرفاً امکان‌پذیر نیست که هر ساله به حج مشرف شوند، اما این‌گونه هم نیست که انجام حج هر ساله، محال عقلی باشد؛ لذا دعا برای اهداف بزرگی که عرفاً دست نیافتنی است، ایرادی ندارد، همان‌گونه که در همان دعای روزانه ماه رمضان، برای شفای هر مریض، بازپرداخت وام‌های تمام بدهکاران و ... دعا می‌کنیم، با آن‌که می‌دانیم تمام مریضان شفا نمی‌یابند و تمام بدهکاران از قید و بند وامشان رها نمی‌شوند، و ... زیرا نفس دعا و نیت و آرزوی خیر داشتن مطلوب است. اگر انسان در دل خود واقعاً چنین نیت و انگیزه‌‌ای داشته باشد که در صورت وجود امکانات، سختی‌‌ا را تحمل کرده و به زیارت خانه خدا برود، هر چند دعایش به صورت کامل مستجاب نشده، و عملاً حتی یک‌بار هم موفق به زیارت خانه خدا نشود، خداوند از فضل خود در واکنش به چنین دعایی، یا پاداش حج سالیانه را به او می‌بخشد، و یا توفیق انجام عمل نیک دیگری که پاداش آن برابر و یا بیشتر از حج است، نصیبش می‌کند.