آیا در روایتی آمده است که هر فرد مؤمن باید سه سنت‌ نهادینه شده از خدا، پیامبر(ص) و امام(ص) در خود داشته باشد؟
پرسش
صفات و رفتاری که هر انسان باید از خدایش در خود تجلّی دهد چیست؟ صفات و رفتاری که باید از پیامبر خود نشان دهد چیست؟ صفاتی که هر انسان باید از امام عصر(عج) خود نشان دهد چیست؟
پاسخ اجمالی
در روایتی از امام رضا(ع) چنین آمده است: «هیچ مؤمنی از اهل ایمان نخواهد بود، مگر آن‌که سه ویژگی در او نهادینه باشد: سنّتی از پروردگارش، سنّتی از پیامبرش و سنتی از ولیّ(امام) او. سنّتی(راه و روشی) از پروردگار که باید در او باشد، پنهان داشتن راز خود است؛ خداوند عزّ و جلّ [در وصف خود] می‌فرماید: "داناى نهان است و هیچ‌کس را بر نهان خویش آگاه نمی‌سازد، مگر پیامبرى را که خود بپسندد".[1] سنّتی که از پیامبرش باید در او باشد، مدارا نمودن با مردم است؛ زیرا خداوند عزّ و جلّ پیامبرش را به مدارا با مردم فرمان داده و فرموده است: "گذشت پیشه کن و به نیکى فرمان ده‏".[2] سنّتی از ولیّ خویش، صبر در سختى‌ها و گرفتارى‌ها است».[3]

[1]. جنّ، 26 – 27.
[2]. اعراف، 199.
[3]. کلینى، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏2، ص 241 – 242، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ ابن همام اسکافى، محمد بن همام، التمحیص، ص 67، قم، مدرسة الإمام المهدى(عج)، چاپ اول، 1404ق؛ ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 442، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ دوم، 1404ق؛ صدوق، محمد بن على، أمالی، ص 329، تهران، کتابچى، چاپ ششم، 1376ش.