اگر مقداری از طلاهای زینتی را به عنوان ضمانت برای دریافت وام از بانک کارگشایی، به امانت بگذاریم، به آن خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
بنده مقداری طلا در بانک کارگشایی به صورت گرو گذاشته و مبلغ دریافتی را استفاده کرده‌ام و بعد از یک سال فعلاً پول لازم برای خارج کردن طلاها از گرو بانک را آماده نکرده‌ام. آیا به این طلاها خمس تعلق می‌گیرد؟ در ضمن این طلاها جزء زینت آلات این جانب می‌باشد.
پاسخ اجمالی
چنانچه طلاهای مذکور در حد شأن باشد و استفاده زینتی داشته باشد؛ خمس به آن تعلق نمی‌گیرد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر طلاها جزء مؤونه در حدّ شأن عرفی شما بوده و از درآمد بین سال خریداری شده خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال مشمول خمس نمی‌باشد. ولی چنانچه اضافه بر شأن و نیاز باشد و تا سررسید سال خمسی قابل دریافت نباشد جزو درآمدهای سال وصول قرار می‌گیرد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر طلاهای مذکور در سال خرید جهت زینت استفاده شده باشد خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه طلاها زینتی بوده به آنها خمس تعلق نمی‌گیرد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.