من خانه‌ای دارم که به مسافران اجاره می‌دهم، گاهی در ایام شلوغ، مسافران حاضرند تا چند برابرِ قیمتِ واقعی آن را بپردازند. آیا گرفتن این مبالغ جایز است؟
پرسش
سلام، من خانه‌ای دارم که هر از گاهی آن را به مسافران اجاره می‌دهم، گاهی در ایام شلوغ متقاضیان حاضرند تا چهار برابر قیمت عادی آن را بپردازند (البته خودشان پیشنهاد می‌دهند)، آیا گرفتن این مبالغ حلال است؟ چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
در احکام و قوانین اسلامی، برای کالاها و اجرت خدمات، قیمت مشخصی تعیین نمی‌شود، پس آنچه در سؤال آمده، اگر مورد توافق طرفین بوده و خلاف قانون نباشد، اشکالی ندارد، ولی سزاوار است مسلمانان انصاف را در هر حال رعایت کرده، و به سود عادلانه قانع باشند.
ضمن اینکه، برخی از مراجع[1] این شرط را اضافه می‌کنند که قیمت مذکور نباید به حد اجحاف برسد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در صورتی که به حد اجحاف نرسیده و با رضایت اشخاص باشد، اشکال ندارد و اگر در این زمینه مقرراتی وجود دارد، باید مراعات شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مقدار سود شرعاً نسبت مشخصی ندارد اما بهتر است مراعات انصاف بشود و از مؤمن بیش از مقدار نیاز سود گرفته نشود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که حکومت اسلامی نرخ خاصی را تعیین کرده باشد باید به همان شکل عمل شود، در غیر این صورت بستگی به توافق و تراضی طرفین معامله دارد. ولی سزاوار است مسلمانان انصاف را در هر حال رعایت کنند، و به سود عادلانه قانع باشند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
با رضایت افراد و مطابقت با قوانین مانعی ندارد.

[1]. آیات عظام خمینی و خامنه‌ای؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتائات، ج‌2، ص 61، س 161، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.