کد سایت fa52207 کد بایگانی 64236 نمایه مقصود از روزی به اندازه کفاف
طبقه بندی موضوعی حدیث
اصطلاحات رزق ، روزی
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
منظور از «روزی به اندازه کفاف» چیست؟
پرسش
منظور از «روزی به اندازه کفاف» چیست؟
پاسخ اجمالی
بنابر آنچه برخی از لغویان گفته‌اند: «و قُوتُهُ (کَفَافٌ) بِالْفَتحِ أَیْ مِقدَارُ حَاجَتِهِ مِن غَیرِ زِیَادَةٍ وَ لَا نَقصٍ سُمِّىَ بِذلِکَ لِأَنَّهُ یَکُفُّ عَن سُؤَالِ النَّاسِ و یُغنِی عَنهُم»؛‏[1] قوت کَفاف -به فتح کاف- به آن مقدار از روزی اطلاق می‌شود که زیاد و کم نیست و به اندازه است و به این علت به آن کفاف گفته‌اند که انسان را از اظهار نیاز به مردم باز داشته و او را بی‌نیاز می‌سازد. بنابراین، کفاف؛ ثروتی است که انسان را از اسراف باز داشته و نیازهای ضروری او را برطرف نماید. البته کفاف نسبت به افراد مختلف بر اساس شأنیت و موقعیت فردی و اجتماعی آنان متفاوت است.
در روایات درباره روزی به قدر کفاف می‌خوانیم:
1. سَماعه گوید: از امام صادق(ع) در باره مردى پرسیدم که جز توشه یک روز خود چیزى ندارد، گفتم: آیا کسى که روزى یک روز خود را دارد باید به آن‌که چیزى ندارد احسان کند، و آن‌کس که روزى یک ماه خود را دارد باید به آن‌کس که چنین نیست احسان کند، و براى سال نیز به همین صورت، یا این‌که این مقدار همان اندازه «کفاف» است که نگاه‌داشتن و بذل نکردن آن موجب سرزنشى نیست؟ حضرت صادق(ع) فرمود: «بهترین شما در این‌باره کسى است که به ایثار مایل‌تر و به برگزیدن دیگران بر خود حریص‌تر باشد. خداى متعال می‌فرماید: "دیگران را بر خویشتن مقدّم می‌دارند با این‌که خود نیاز دارند".[2] درباره نگاه‌دارى قدر کفاف ملامتى نخواهد بود. و همواره دست بالا(بخشنده) نیکوتر از زیرین است؛(یعنى: بکوشید تا همیشه دستى بخشنده داشته باشید، اگر چه به چیزى اندک). و در بخشش از آن‌کس شروع کن که نانخور تو است».[3]
2. امیر مؤمنان علی(ع) فرمود: «مدیریت مناسب با مال کفاف بهتر است از ثروت بسیار همراه با اسراف».[4]

[1]. فیومی، احمد بن محمد، المصباح المنیر، ص 536، قم، منشورات دار الرضی، چاپ اول، بی‌تا.
[2]. «وَ یُؤْثِرُونَ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ»؛ حشر، 9.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 4، ص 18، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ حکیمى، محمدرضا، حکیمى، محمد، حکیمى، على، الحیاة، ترجمه آرام، احمد، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، چاپ اول، 1380ش.
[4]. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 79، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق.