اگر فرزند قبل از پدر فوت کند، آیا به فرزندان میت از این پدر بزرگ ارثی می رسد؟
پرسش
آیا به بچه هایی که والدینشان زودتر از پدرشان فوت کرده ارث تعلق می گیرد یا نه؟
پاسخ اجمالی
سوال شما مجمل است و به خوبی معنای آن دانسته نمی شود. اگر سؤالتان این است: اگر پدر قبل از پدر بزرگ فوت کند، آیا به فرزندانش از این پدر بزرگ ارث می رسد؟ به جواب آن دقت فرمایید.

در مورد طبقات ارث و تفصیل آن می توانید به سؤال های شماره 1325 (سایت: 1320) مراجعه فرمائید. اما درباره سؤال، یادآوری می کنیم که: تا فرزندی برای میت وجود داشته باشد (پسر یا دختر) ارث به نوادگان نمی رسد. و در صورتی به نوادگان سهم الارث می رسد که تمام فرزندان میت (میت در اینجا، پدر بزرگ یا مادر بزرگ است.) قبل از میت، وفات کرده باشند. حال به فتاوای مراجع محترم تقلید توجه فرمائید:

1. اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسرى او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را مى‏برد و نوه دخترى او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را مى‏برد، مثلًا اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت مى‏کنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر مى‏دهند.[1]

2. اگر تمام فرزندان میّت قبل از او مرده باشند، فرزندان آنها (نوه‏ها) از متوفّى ارث مى‏برند. اگر یک یا چند فرزند میّت زنده باشند، نوه‏ها ارث نمى‏برند، هر چند پدر آنها فوت شده باشد؛ و آنها حقّ ندارند ادعاى سهم الارث پدر خود را در فرض حیات بکنند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض مى‏شود فرزندان میّت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معیّن نموده و بین فرزندان آنها تقسیم مى‏کنیم.[2]

برطبق نظر اسلام، و بنا بر طبقات ارث که در نمایه های سؤال های شماره 1325 (سایت: 1320) مشخص شده است، تا طبقه بالاتر باشد، ارث به طبقه زیرین نمی رسد.

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 713، مسأله 2739.
[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 713.