«حمید» به چه معنا است و «صراط حمید» که در قرآن بدان اشاره شده است، چه راهی است؟
پرسش
صراط حمید چیست؟
پاسخ اجمالی
«حمید» از صفات خدای متعال است؛ یعنی خدایی است که مستحق حمد و ستایش است؛[1] لذا «صراط الحمید»، یعنی راه خدایى که مستحق حمد و ستایش است.[2]
برخی گفته‌اند؛ «صراط حمید» راه ثابت و استواری است که پویندگان آن در زندگی دنیا، به نعمت‌های آخرت رهنمون می‌شوند.[3] و به تعبیر دیگر، این‌که قرآن کریم در وصف مؤمنان فرمود: «وَ هُدُوا إِلى‏ صِراطِ الْحَمِیدِ»؛[4] (و به راه ستوده رهنمایى گشته‌‏اند) یعنی به راه خدا که همان دین خدا و دین اسلام است، هدایت شده‌اند.[5]
برخی هم معتقدند‏ «صراط الحمید» راه به سوی ولایت است.[6]

[1]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، تهرانی، شیخ آقابزرگ، تحقیق، قصیر عاملی، احمد، ج ‏7، ص 305، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بی تا.
[2]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج ‏7، ص 125، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.
[3]. مغنیه، محمد جواد، تفسیر الکاشف، ج ‏5، ص 321، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1424ق.
[4]. حج، 24.
[5]. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لأحکام القرآن، ج ‏13، ص 31، تهران، ناصر خسرو، چاپ اول، 1364ش.
[6]. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج ‏3، ص 866، تهران، بنیاد بعثت، چاپ اول، 1416ق.