آیا هم‌بستر شدن با یک کنیز در برابر دیگر کنیزان مجاز است؟
پرسش
با سلام ببخشید، با توجه به اینکه کنیز هم انسانی است مثل دیگر انسان‌ها، چرا در برخی روایات آمده که نزد یک کنیز، می‌توان با کنیز دیگر همبستر شد؟
پاسخ اجمالی
ابتدا باید گفت که امروزه سخنی از برده‌داری نبوده و بر همین اساس، طرح این پرسش و پاسخ به آن، چندان مورد نیاز نیست.
با این وجود باید گفت؛ در هر دو مورد مجاز بودن و یا مجاز نبودن همبستری با یک زن و کنیز در برابر چشمان زن و کنیز دیگر و حتی خوابیدن میان آن دو روایاتی ناهمخوان وجود دارد که هیچ‌کدامشان از لحاظ سندی، روایت صحیحی به شمار نمی‌روند که بتوان بر اساس آن حکم قطعی فقهی صادر کرد:
1. امام باقر(ع): همبستر شدن با همسر آزاد در حضور همسر آزاد دیگر مجاز نیست، اما چنین چیزی در ارتباط با دو کنیز اشکالی ندارد.[1]
2. امام صادق(ع): باکی نیست که مرد میان دو همسر کنیز و یا آزاد بخوابد.[2]
3. امام باقر(ع): باکی نیست که مرد میان دو همسر و یا دو کنیز خود بخوابد، اما در مقابل چشمان دیگری، از همبستر شدن با دیگری خودداری کند. [3]
با توجه به این‌که روایات متعددی وجود دارد که به عنوان نمونه، حتی همبستر شدن در جایی که نوزادی صدای طرفین را می‌شنود، نکوهش شده و با توجه به این‌که ممکن است، این موضوع، آثار جنسی و روحی منفی را به دنبال داشته باشد، به نظر می‌رسد، روایاتی مانند روایت دوم و سوم قابل پذیرش‌تر باشد.

[1]. ابنا بسطام، عبد الله، حسین، طبّ الأئمةع، محقق، مصحح، خرسان، محمد مهدی، ص 133، قم، دار الشریف الرضی، چاپ دوم، 1411ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 560، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. کوفی، محمد بن محمد اشعث، الجعفریات (الأشعثیات)، ص 96، تهران، مکتبة نینوی الحدیثة، چاپ اول، بی‌تا.