اگر به دلیل ناآگاهی از حرمت و یا اضطرار، غذای حرامی را بخوریم، آیا قساوت قلبی که پیامد لقمه حرام است، دامنگیرمان خواهد شد؟
پرسش
اگر در صورت عدم آگاهی خوردن لقمه حرام اشکال ندارد؛ پس چرا انسان را قسی القلب می‌کند؟
پاسخ اجمالی
همان‌گونه که خوردن غذای فاسد - حتی در صورت عدم آگاهی – به بدن انسان آسیب زده و میکروبها و ویروسهای مضر را وارد بدن او می‌کند، غذاهای حرام - هرچند به دلیل ناآگاهی از حرمت و یا اضطرار، برای خورنده حلال باشد – ممکن است در آنها زمینه‌هایی برای آسیب‌رسانی به روح و روان انسان وجود داشته باشد و البته این آسیب‌ها به اندازه حرام‌های واقعی که انسان از حرمت آن آگاه بوده و یا اضطراری به استفاده از آن نداشته نیست و علاوه بر آن، اگر انسان با اعمال خیر مداوم قبلی، آنتی­ویروس‌هایی در روح خود ایجاد کرده باشد، این روح آکنده از معنویت او می‌تواند با همین اندک عوامل آسیب‌رسان مبارزه کرده و پیامدهای آن را متوقف سازد.