کد سایت fa55489 کد بایگانی 68260 نمایه رجوع به مقداری از مهریه در طلاق خلع
طبقه بندی موضوعی طلاق
خلاصه پرسش
مهریه زنی 500 سکه بوده که وی با بخشش آن، طلاق خلع میگیرد، ولی در ایام عده به 50 سکه از بذل خود، رجوع میکند. آیا در این صورت مرد حق رجوع خواهد داشت؟
پرسش
مهریه زوجه‌ای 500 سکه بوده است. زوجه 450 سکه را میبخشد و طلاق خلع میگیرد. زوجه در ایام عده به 50 سکه از بذل خود رجوع میکند. آیا در این صورت حق رجوع برای زوج هم ایجاد می‌شود؟ در صورت ایجاد حق رجوع برای زوج، تکلیف مابقی بذل چه میشود؟
پاسخ اجمالی
رجوع زن به مقداری از مهریه، به معنی پذیرش مرد و رضایت به همان مقدار از مهریه است. پس در این ‌صورت، مرد حق رجوع داشته و بعد از رجوع، زن نمی‌تواند باقی مهریه را مطالبه کند.
البته برخی از مراجع،[1] در فرض سؤال برای مرد حق رجوع را ثابت ندانسته و برخی[2] تکلیف باقی مهریه را تابع توافق زوجین می‌دانند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال برای مرد حق رجوع ثابت نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مرد هم جواز رجوع پیدا می‌کند و بعد از رجوع مرد، دیگر زن حق رجوع به بقیه را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال اگر مرد آنچه که به آن برگشت شده را بپردازد تا پایان عده حق رجوع پیدا می‌کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال حق رجوع برای زوج ایجاد می‌شود و تکلیف مابقی بذل، تابع توافق آنها است.

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. آیت الله نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، و  نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.