خودم در منزل متعلق به همسرم سکونت دارم و خانه خودم را برای سکونت به رایگان در اختیار پدر و مادرم قرار دادم. آیا به خانه‌ام خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
یک باب خانه دارم که آن را رایگان در اختیار پدر و مادرم قرارداده‌ام و خودم در منزلی سکونت دارم که همسرم آن را خریداری کرده است. آیا به منزل متعلق به خودم خمس تعلق می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی
در دو صورت منزل مذکور خمس ندارد؛
1. والدین شما توان تهیه مکان مسکونی مناسب را نداشته و به همین دلیل در منزل متعلق به شما سکونت دارند. پس اگر نیاز آنان برطرف شده و آن خانه مورد استفاده خود شما نیز نبود، پرداخت خمس آن واجب می‌گردد.
2. یا آنکه قبل از سال خمسی آن را به تملک والدین خود در آورید.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در صورت نیاز والدین و عدم تمکن آنها نسبت به تهیه خانه، متعلق خمس نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر والدین به آن نیاز داشته باشند تا زمانی که نیاز آنها باقی است خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال اگر خانه را پیش از آنکه سال بر آن بگذرد، به ملک پدر و مادر درآورده باشد، خمس ندارد، در غیر این صورت باید خمس آن را بپردازد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.