آیا حدیثی مبنی بر جواز پرداخت زکات مستحبی به سادات، وجود دارد؟
پرسش
خواهشمند است برای جواز پرداخت صدقه مستحبی به سادات یک روایت مرقوم فرمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از مواردی که می‌توان زکات واجب را در آن‌جا مصرف نمود، پرداخت آن به فقرا است. فقها درباره شرایط فقیری که زکات را دریافت می‌کند، می‌گویند:
اگر زکات دهنده غیر هاشمی(غیر سید) است، نمی‌تواند زکات واجب خود را به فقیر سید پرداخت نماید، ولی در زکات و صدقه مستحبی، چنین شرطی وجود ندارد.[1]
گفتنی است، این موضوع، از مسائل اجماعی بین فقها بوده و برخی روایات نیز به این مسئله دلالت دارد.[2] از جمله این‌که، شخصی از امام صادق(ع) پرسید: آیا صدقه بر بنى هاشم روا است؟ امام فرمودند:
«صدقه‌‏اى که اداى آن بر مسلمانان واجب است، بر ما روا نیست، و اما صدقه‏اى که واجب نباشد، مانعى ندارد. اگر صدقه مستحبی بر بنى هاشم حرام می‌بود، نمى‏توانستند به سوى مکه رهسپار شوند؛ زیرا آبادی‌هاى نیم راه، تماماً، صدقه‌ی در راه خدا است».[3]

[1]. ر.ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیله، ج‌1، ص 341، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، اول، بی‌تا.
[2]. ر.ک: بنى فضل، مرتضى، مدارک تحریر الوسیله - الزکاة و الخمس، ص 396، بی‌جا، بی‌تا.
[3]. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‏4، ص59، دار الکتب الإسلامیه، تهران، چاپ چهارم، 1407 ق.