آیا گزارشی وجود دارد که پیامبر(ص) به کفار ناسزا گفته باشند؟
پرسش
آیا گزارشی وجود دارد که پیامبر(ص) به کفار ناسزا گفته باشند؟
پاسخ اجمالی
اساس اسلام بر اخلاق، نزاکت، ادب بنا نهاده شده است، تا آن‌جا که پیامبر اکرم(ص) فرمود: «من از آن رو برانگیخته شدم که اخلاق کریمه [و صفات ستوده و انسانى را] در بشر به کمال رسانم»‏.[1] ‏از این‌رو؛ رهبران معصوم ما، زمانی که مشاهده می‌کردند مسلمانان، از کلمات ناپسند و رکیک استفاده می‌کنند، آنان را از آن بازمی‌داشتند.
خداوند در قرآن کریم در نکوهش دشنام و ناسزا گفتن می‌فرماید: «کسانى که غیر خدا را می‌خوانند دشنام ندهید، مبادا آنها [نیز] از روى [ظلم و] جهل، خدا را دشنام دهند».[2]
امام علی(ع) زمانی که می‌بیند در جنگ صفین اصحابشان به شامیان ناسزا می‌گویند، فرمود: «من خوش ندارم که شما دشنام دهنده باشید، اما اگر کردارشان را تعریف، و حالات آنان را بازگو می‌کردید به سخن راست نزدیک‌تر، و عذر پذیرتر بود».[3]
بر این اساس، اساساً فحش و ناسزا، کاری قبیح و زشت است؛ لذا انسان مؤمن فحّاش و ناسزاگو نیست. علاوه بر این؛ ناسزا موجب می‌شود که طرف مقابل هم ناسزا بگوید.
دشنام در اثر نبودن منطق و در اثر زبونى است. شخص تا می‌تواند لازم است طرف را با منطق مجاب نماید.
با این وجود، از دیدگاه اسلام و با استفاده از قانون «مقابله به مثل» می توان برای جلوگیری از رفتار متکبّرانه و توهین‌آمیز دشمن، رفتاری متقابل را پیش گرفت.
برای آگاهی بیشتر در این‌باره نمایه‌های زیر را مطالعه کنید که به طور تفصیلی به این مسئله پرداخته شده است:
1. «سبّ و لعن از نگاه اسلام»، سؤال 40059
2. «مراتب لعن و دوری از رحمت خدا»، سؤال 30936
3. «نفرین شدگان پیامبر اسلام(ص)»، سؤال 42549
4. نفرین و لعن دشمنان در سیره عملی امامان(ع)، سؤال 48767
5 . توهین علی (ع) به مرد خارجی، سؤال 11215

[1]. طبرسى‏، حسن، مکارم الأخلاق، ص 8، قم، شریف رضى‏، چاپ چهارم، 1370ش‏.
[2]. انعام، 108.
[3]. سید رضی، نهج البلاغة، ص 323، قم، هجرت‏، چاپ اول، 1414ق‏.