آیا خرید و فروش بچه برای فرزندخواندگی، کار و ... مجاز است؟
پرسش
آیا خرید فرزند (در اروپا) از خانواده‌هایی که فرزندان خود را به فروش می‌گذارند اشکال ندارد؟
پاسخ اجمالی
خرید و فروش انسان –کوچک یا بزرگ- جایز نیست،[1] ولی اگر این امر به منظور سرپرستی و فرزندخواندگی بوده و خلاف مقررات نیز نباشد، به خودیِ خود اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
خریدن بچه در فرض سؤال، صورت شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر خلاف مقررات نباشد فی نفسه اشکالی ندارد، ولی به طور کلی آوردن فرزند خوانده در فرضی که امکان محرمیت او وجود ندارد و احکام مَحرم و نامحرم رعایت نمی‌شود یا خوف عدم رعایت مسایل دیگر نسَب؛ مثل تقسیم ارث وجود داشته باشد جایز نیست و در جایی که بچه محکوم به کفر باشد مسأله رعایت نجاست او هم باید مورد لحاظ قرار گیرد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خرید و فروش جایز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
جایز نیست، چرا که قوانین کشورها چنین اجازه‌ای نمی‌دهد و فرد هم ملتزم به رعایت قوانین آنجا می‌باشد اما این کار اگر به معنای فرزندخواندگی باشد و خلاف مقررات نباشد، فی نفسه اشکالی ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. البته مسأله خرید و فروش بَرده، که در صدر اسلام انجام می‌شد، موضوع مستقلی است، که جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه 513 (اسلام و برده داری)، در همین سایت مراجعه نمایید.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.