آیا والدین حق کنترل موبایل، رایانه و دیگر وسایل شخصی فرزندان خود را دارند؟
پرسش
آیا از نظر شرعی والدین حق کنترل کردن وسایل شخصی فرزندان(مانند گوشی همراه، رایانه و ..) را دارند؟
پاسخ اجمالی
1. به طور کلی تجسس در کار دیگران صحیح نیست، مگر آن‌که مصلحت أهمّی اقتضای این کار را داشته باشد.
2. والدین در راستای مسائل تربیتی و در صورت ضرورت، می‌توانند نسبت به امور شخصی فرزند، اطلاع کسب کنند، ولی پس از رشد و بلوغ فرزند، غیر از امر به معروف و نهی از منکر وظیفه‌ای ندارند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به طور کلی تجسس در کار دیگران صحیح نیست، مگر آن‌که مصلحت أهمّی که بی‌توجهی به آن ممکن نباشد اقتضا کند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
نسبت به قبل از بلوغ فرزند اگر مصلحت فرزند در این باشد مانعی ندارد، اما نسبت به بعد از بلوغ و رشد فرزند، مطابق ادله امر به معروف و نهی از منکر عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
جایز نیست، مگر در صورتی که ضرورت قطعیه داشته باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در راستای مسائل تربیتی مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.