همه فقهاء قائلند: تعیین اعلم توسط دو نفر عالم عادل صورت می گیرد، به شرطی که متناقض با گفته دو نفر دیگر نباشد، حال در این شرایط (که هر مرجع توسط دو نفر عالم عادل تصدیق شده است) تکلیف تقلید از اعلم چیست؟
پرسش
سؤال این جانب در خصوص تقلید از اعلم است که مدتی است ذهن مرا به خود مشغول نموده است:
همه فقهاء به تقلید از اعلم فتوا داده اند. همچنین برای تشخیص اعلم قائل به این هستند که: دو نفر عالم عادل که می¬توانند مجتهد و اعلم را تشخیص بدهند اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط اینکه دو نفر عالم عادل دیگر، با گفته¬ی آنان مخالفت نکنند. حال آن که برای هر کدام از مراجع کنونی دو نفری هستند که اعلمیت مرجع مورد نظر خود را تصدیق می کنند. بنابراین تکلیف تقلید از اعلم در چنین شرایطی چیست؟
پاسخ اجمالی

نظر حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در فرض مذکور چنین است:

اگر تعدادی از فقهاء به لحاظ سطح علمی مساوی یا به منزله مساوی باشند، تقلید از هر یک از آنها، ولو به دلیل سازگاری فتاوای وی با میل و رغبت شخصی مقلد، بلا مانع است و در مسائل قبلی اسامی تعدادی از فقهاء بزرگ که به منزله مساوی با یکدیگرند، بیان شده است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های ذیل مراجعه نمائید:

1. نمایه: مجتهد اعلم، سؤال شماره 5310 (سایت: 5528).

2. نمایه: انتخاب مرجع تقلید اعلم، سؤال شماره 4520 (سایت: 4946).