ولایت مرد بر فرزند و همسرش در چه محدوده و تا چه اندازه‌ای است؟
پرسش
محدوده ولایت مرد بر فرزند و همسرش تا کجا است؟ آیا پدر می‌تواند در خریدن هر وسیله‌ای و یا در مسائل کوچک هم از حق ولایت استفاده کند؟
پاسخ اجمالی
1. در مورد ولایت بر فرزندان باید گفت که پدر حق تصرف در اموال فرزند نابالغش را دارد و در این زمینه باید مصلحت فرزند لحاظ شود.[1] ولی نسبت به فرزند بالغ، پدر هیچ ولایتى ندارد، مگر تنها در دختر باکره، آن هم فقط در زمینه ازدواجش!
با این حال، انجام یا ترک عملی که موجب آزار والدین باشد، جایز نبوده و رعایت حرمت و شأن آنها واجب است.
2. شوهر نسبت به همسرش هیچ ولایتى ندارد، ولی بانوان در دو چیز باید رضایت شوهر را فراهم کنند:
الف. خروج از منزل، مگر در امور واجب.
ب. امور جنسی و روابط زناشویی، مگر اینکه مخالف شرع باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اطاعت از والدین واجب نیست ولى ایذاى آنان حرام است، مگر در انجام واجبات و ترک محرّمات.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
پدر بر فرزند بالغ هیچ ولایتى ندارد، بجز در ازدواج دختر باکره و اطاعت از شوهر فقط در مورد استمتاع و بیرون رفتن از خانه لازم است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1. اگر والدین در مسیر تربیت و هدایت فرزند به روش دینی امر و نهی کنند و از ترک آن (توسط فرزند) اذیت شوند اطاعت لازم است، در غیر این‌صورت واجب نیست. البته در ابراز مخالفت هم رعایت حرمت و شأن آنها صورت گیرد. و سزاوار است که رضایت آنان جلب شود.
2. زنی که به عقد دائم مردی در آمده است در دو امر، واجب است نسبت به شوهرش تمکین کند:
الف. عدم خروج از منزل بدون اجازه شوهر. ب. تسلیم در برابر اموری که لذّت شوهر در آن است و برای زن در تمکین آن، عذر شرعی نیست. همچنین تصرف در اموال شوهر بدون اذن وی جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بطور اجمال پدران بر فرزند غیر بالغ خود ولایت دارند و تصرفاتشان در صورتی که برای طفل مصلحت داشته باشد صحیح می‌باشد. و مرد بر زن ولایت ندارد اطاعت شوهر واجب است و زن نمی‌تواند کاری که منافی با حق شوهر باشد انجام دهد.

[1]. شیخ انصارى، مرتضى، کتاب المکاسب،  ج‌3، ص 535، کنگره جهانى بزرگداشت شیخ اعظم انصارى، قم، اول، 1415 ه‍ ق.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.