آیا هدفی که برای انسان لذت‌گرا در نظر گرفته شده واقعاً لذت‌بخش بوده و حتی برتر از لذایذ مادی دنیا است؟ پس چرا اکنون چنین لذتی قابل درک نیست تا انگیزه رسیدن به آن بیشتر شود؟
پرسش
انسان طبعاً لذت‌گرا است آیا هدفی که برای او در نظر گرفته شده لذتی دارد؟ و آیا از لذت‌های دنیوی زیباتر است؟ پس چرا نمی‌توان آن‌را درک کرد؟ و چگونه می‌توان به سوی هدفی که نمی‌توان آن‌را درک نمود، حرکت کرد؟
پاسخ اجمالی
انسان فطرتاً به سوی خوبی‌ها گرایش دارد، و از سختی‌ها و مشکلات گریزان است؛ هدف خلقتش سرشار از لذایذ و زیبایی‌های معنوی است. و بیقین لذت‌های معنوی که انسان برایش خلق شده برتر و بالاتر از زیبایی‌ها و لذایذ مادی است؛ چرا که دنیا اساساً سرای پایدار نیست و به طور طبیعی لذت‌هایش نیز گذرا خواهد بود، و معنویت و سرای آخرت پایدار و جاوید است. و همین بس بر برتری لذت معنوی.
قرآن کریم در این‌باره می‌فرماید: «وَ ما هذِهِ الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاَّ لَهْوٌ وَ لَعِبٌ وَ إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِیَ الْحَیَوانُ لَوْ کانُوا یَعْلَمُون»؛[1] این زندگى دنیا چیزى جز سرگرمى و بازى نیست و زندگى واقعى سراى آخرت است، اگر می‌دانستند.
«وَ لَدارُ الْآخِرَةِ خَیْرٌ لِلَّذینَ اتَّقَوْا أَ فَلا تَعْقِلُون»؛[2]و سراى آخرت براى پرهیزکاران بهتر است. آیا فکر نمی‌کنید؟!
به اعتقاد ما لذت‌های معنوی برای کسانی که به دنبال آن هستند، قابل درک است و با تمام وجود در همین دنیا نیز آن‌را درک می‌کنند.
امام علی(ع) در اوصاف پارسایان به همین نکته تصریح دارد، آن‌جا که می‌فرماید: «فَهُمْ وَ الْجَنَّةُ کَمَنْ قَدْ رَآهَا فَهُمْ فِیهَا مُنَعَّمُون‏»؛[3](پارسایان) گویا بهشت را به چشم خود مشاهده می‌کنند و در آن به لذت‌بردن مشغول‌اند.
امام سجاد(ع) می‌فرماید: «إلهی من ذا الذی ذاق حلاوة محبّتک فرام منک بدلًا، ومَن ذا الذی آنس بقربک فابتغى عنک حولًا، فاجعلنی من الذین هم بالبدار إلیک یسارعون، وبابک على الدوام یُطرقون، وإیّاک فی اللیل والنهار یعبدون»؛[4] بار خدایا! کسی که طعم لذیذ محبتت را چشید. چه چیزی را جایگزینش کرد. و کسی که به قرب تو مأنوس شد، چگونه از بودن با تو دور می‌شود. بار خدایا مرا از کسانی قرار ده که به سوی تو با سرعت در راه‌ است. و در خانه تو را پیوسته می‌کوبد. و فقط تو را در شب و روز عبادت و پرستش می‌کند.
«فبک إلى لذیذ مناجاتک‏ وصلوا و منک أقصى مقاصدهم حصلوا»؛[5] پس از فضل و عنایت تو به لذت‌های مناجاتت رسیدند، و از تو به دورترین مقاصد خود دست یافتند.

[1]. عنکبوت، 64.
[2]. یوسف، 109.
[3]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص 303، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق.
[4]. جیلانى، رفیع الدین محمد بن محمد مؤمن، الذریعة إلى حافظ الشریعة (شرح أصول الکافی جیلانى)، محقق، مصحح، درایتى، محمد حسین،‏ ج ‏1، ص 471، قم، دار الحدیث، چاپ اول، 1429ق، 1387ش.‏
[5]. فیض کاشانی، محمد محسن، الوافی، ج 1، ص 4، اصفهان، کتابخانه امام أمیر المؤمنین علی(ع)، چاپ اول، 1406ق.